Ukrán válság

2024.07.01. 07:31

Orosz bomba csapódott New Yorkba (videó)

859. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az ukrán 43. tüzér dandár katonái 2SZ7-es Pion önjáró löveggel tüzelnek az orosz állásokra a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2024. június 24-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Jevhen Maloletka

Ukrán városvezető: az orosz erők a déli Herszon városát ágyúzzák

Az orosz csapatok a Dnyeper (Dnyipro) folyó általuk megszállt bal partjáról nyitottak tüzérségi tüzet hétfő délután a dél-ukrajnai Herszon városára - közölte Roman Mrocsko, a város katonai közigazgatásának vezetője a Telegramon.

Kifejtette, hogy 

több robbanás is volt a városban, és az előzetes adatok szerint vannak a támadásnak civil sebesültjei.

Mrocsko egy korábbi Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy az orosz erők tüzérségi csapást mértek a megyében lévő Antonyivka településre, aminek következtében otthonában megsebesült egy 97 éves nő.

Oleh Szinyehubov, a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója arról adott hírt, hogy az orosz hadsereg irányított bombát dobott Harkiv városára. Hozzátette, hogy áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

A katasztrófavédelmi szolgálat arról tájékoztatott, hogy az orosz erők irányított légibombát vetettek be a régióban Kupjanszk közelében is, ahol eltaláltak egy iskolát és egy kulturális központot.

Megrongálódott ortodox templom a kelet-ukrajnai Harkivi területen 2024. július 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború alatt 
Fotó: Jevhen Maloletka / Forrás:  MTI/AP

Vadim Filaskin, a szomszédos Donyeck megye kormányzója közölte, hogy 

a reggeli órákban az oroszok tüzet nyitottak a régióban lévő Ukrajinszk településre, aminek következtében életét vesztette egy 65 és egy 70 éves nő, nyolc helyi lakos pedig megsebesült. Később a megyei ügyész hivatala közölte, hogy az orosz erők napközben a régióban Volnovaha és Pokrovszk térségét ágyúzták, egy ember meghalt, további hét pedig megsebesült.

Szerhij Liszak, a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megye kormányzója arról számolt be, hogy a légvédelem lelőtt egy ellenséges X-59/69 rakétát a régió fölött. A kormányzó korábban közölte, hogy 

hétfőre virradó éjjel az orosz hadsereg ballisztikus rakétákkal támadta a megye székhelyét, Dnyipro városát, aminek következtében heten megsebesültek, köztük egy 15 éves fiú.

Olekszandr Prokugyin, Herszon megye kormányzójának tájékoztatása szerint a régió megszállt részéből újabb kilenc gyermeket sikerült visszavinni ukrán ellenőrzés alatti területre.

A herszoni régióban lévő Kahovka város vezetése bejelentette, hogy egy helyi újságírót, az 54 éves Zsanna Kiszelovát már másodjára rabolták el az orosz megszállók. Az egyik helyi lap szerkesztője pár napja tűnt el otthonából, és azóta nem tudnak a hollétéről. Az újságírónőt 2022 szeptemberében egyszer már elrabolták, akkor az oroszok csaknem egy hónapig tartották fogva.

Az ukrán vezérkar délutáni helyzetjelentésében azt írta, hogy a nap kezdete óta a harcok nagy része főként a Donyeck megyei Pokrovszknál zajlott, a teljes frontvonalon 121 katonai összecsapás történt. A vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítette az 544 ezret. Az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek egyebek mellett 19 orosz harckocsit, 66 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, továbbá 36 drónt.

Az ukrán hadsereg ismét támadta a Belgorodi területet, áldozat, károk

Egy polgári személy meghalt az oroszországi Belgorodi területen fekvő Novaja Tavoljanka faluban hétfőn, amikor ukrán tüzérségi lövedék csapódott be egy mezőgazdasági létesítménybe - írta közleményében a dél-oroszországi megye kormányzója. 

Vjacseszlav Gladkov kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazásban azt is közölte, hogy 

az ukrán támadás következtében a Belgorodi területen megszakadt az áram-, a gáz- és a telefonszolgáltatás. 

A kormányzó közölte, a támadás három határ menti települést érintett: a terület azonos nevű székhelyétől, Belgorodtól nyugatra fekvő Grajvoron és Krasznaja Jaruga, valamint a Belgorodtól délkeletre fekvő Sebekino falvakat. 

Az orosz energiaügyi minisztérium közölte, hogy 

Sebekinóban megkezdte a javítási munkákat, és hozzátette: 240 ezer embert érintenek az áramkimaradások. 

Moszkva szerint az ukrajnai Harkiv megyével határos Belgorodi területet az ukránok rendszeresen támadják a 2022 februárjában Ukrajna ellen indított orosz háború kezdete óta. 

Az orosz védelmi minisztérium hétfői napi jelentése szerint 

az orosz erők elfoglalták a Donyeck megyei Novopokrovszke és a Harkiv megyei Sztepova Novoszelivka falut. 

Novopokrovszke az Ocseretinei magaslat közelében fekszik, ahol az orosz erők gyors eredményeket értek el az elmúlt hetekben, Sztepova Novoszelivka pedig Kupjanszk, az északkelet-ukrajnai offenzíva egyik célpontjának irányában található. 

A hét végén az orosz hadsereg már bejelentette három másik falu elfoglalását is. 

Az orosz védelmi tárca közölte: harminchat ukrán drónt lőttek le hétfőre virradóra, másik hármat pedig hétfő délután a Belgorodi terület felett.

Orosz bomba csapódott New Yorkba (videó)

A jelentések szerint a Donyecki Népköztársaságban található New York nevű faluban egy ukrán parancsnoki központot semmisítettek meg az oroszok - számol be róla a Mandiner.

Donyeck megyében létezik egy település, amelynek cirillbetűs átírása (Nyú Jork) megegyezik az Egyesült Államokban található világváros nevével. 

A közösségi médiában megjelent egy videó arról, hogy Oroszország új FAB-3000-es nehéz légibombáját ukrán állások ellen használták a Donyecki Népköztársaságban található New York-i településen – írja at rt.com.

Egyes orosz Telegram-csatornák vasárnapi jelentései szerint egy háromtonnás, irányítómodullal felszerelt bomba az ukrán parancsnoki központba csapódott, ahol legalább 60 katona életét vesztette és négy járműmegsemmisült. 

Menekülés közben agyonlőttek egy férfit Ukrajnában

Dunda György, a HírTV kárpátaljai tudósítója számolt be a legfrissebb ukrán eseményekről.

"Történt egy borzasztó tragédia. Csernovic megyében, Románia irányába szeretett volna két határsértő illegálisan átkelni a határon. Ugye mondanom sem kell, a határsértők esetében mindig hadköteles korú férfiakról van szó, akik a mozgósítás elől menekülnek a biztonságot jelentő szomszédos országok valamelyikébe. Menekülés közben észlelték őket a határőrség munkatársai, figyelmeztető lövéseket adtak le és az egyik ilyen figyelmeztetőlövés, az egyik menekültet fejen találta, a másikat lábon találta. Akit a fején ért találat, az életét vesztette. Ezt az esetet hivatalosan megerősítették. Az ukrán határőrség szóvivője is elismerte. Ő fogalmazott úgy, hogy figyelmeztetőlövést adtak le, ami fejtalálatot jelentett" - számolt be az esetről Dunda György.

Munkácsi lövész vesztette életét a fronton

„Gyászhírt közölt a Munkácsi Városi Tanács július 1-jén” – számolt be a Kárpátalja.ma. A munkácsi Makszim Obrivko a fronton vesztette életét június 20-án - írja a Mandiner.

Forrás: Facebook

Magyarországon békére és biztonságra találnak az Ukrajnából menekülők

Magyarország fontos könnyítést vezetett be a lejáró útlevelekkel rendelkező ukrán állampolgárok számára – ismertette a Magyar Nemzettel Pál Norbert kormánybiztos. Jelezte, hogy ennek értelmében a háború ideje alatt lejárt ukrán útleveleket is érvényesnek tekintjük hazánk területén a magyarországi ügyintézés és munkavállalás megkönnyítése érdekében. Beszámolt arról a változtatásról is, hogy augusztustól csak a harci műveletek által sújtott ukrán területekről érkező menekültek esetében tartják fent a központi állami elszállásolásra való jogosultságukat.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

ORFK: több mint tizennégyezren érkeztek Ukrajnából vasárnap

Az ukrán-magyar határszakaszon 7347-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6931-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 49 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a rendőrség közleményében.

Ez történt vasárnap:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában