Makó és környéke

2015.05.20. 20:19

Különleges bútorokat tervez Prágai Krisztián

Makói tervező ötleteit mutatta be a 35. Construma nemzetközi építőipari szakkiállításon az a stand, amit a legszebbnek választottak otthon-dizájn kategóriában. Az alkotó, Prágai Krisztián autodidakta iparművésznek vallja magát – szabadidejében helyi zenekarok dobosa. <br>

Szabó Imre

Nagyméretű, de megjelenésében mindenben egy asztali lámpára emlékeztető állólámpa, hordozható, akár fali díszként is alkalmazható fém tűzrakó hely, illetve annak kicsinyített, hamutálként használható mása, ötletes és elegáns küllemű diótörő – íme néhány a makói [namelink name="Prágai Krisztián"] ötleteiből, aki egy önálló termékekkel most induló helyi családi vállalkozás kreatív vezetője. Mint mondja, bútorokat, lakberendezési tárgyakat és eszközöket tervez, ám ezt sohasem tanulta; ahogy egy ismerőse nevezi őt, autodidakta iparművész.

Ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – a legszebbnek választották a 35. Construma nemzetközi építőipari szakkiállításon otthon-dizájn kategóriában azt a standot, amely az ő ötleteit mutatta be. Ez különösen azért figyelemre méltó, mert idén vett részt először ezen a rangos bemutatón.

Eredeti szakmája szerint lakatos, ilyen minőségében dolgozott sokáig alkalmazottként, illetve vállalkozóként, sőt külföldön is. Az, hogy művészi hajlamai vannak, már tizenéves korában kiderült. Első szobrát éppen negyedszázada, 16 esztendősen alkotta, és nagyjából ebben az időben kezdett el dobolni is. Neve később a nem csak Makón ismertté vált The Garde együttesben tűnt fel – mint meséli, a zenekar hosszú hallgatás után most készül visszatérni.

Prágai Krisztián a nemzetközi kiállításon legtöbbet fényképezett fotellel. A szerző felvétele

Prágai Krisztián a nemzetközi kiállításon legtöbbet fényképezett fotellel. A szerző felvétele
Ami pedig a bútortervezést illeti, ez mintegy 15 esztendeje foglalkoztatja. Fél éve került a 14 főt foglalkoztató céghez, amely eredetileg tömeggyártással foglalkozik, többek között kandallókat készít – az, hogy önálló termékekkel is jelentkeznek, már hozzá köthető. Az, hogy a bútorok máris egy nemzetközi szakkiállításon közönség elé kerülhettek, a cégvezető Asztalos Péternek köszönhető.

Prágai Krisztián darabjai modern stílusúak, elegánsak, meghökkentők, ugyanakkor praktikusak. Tervezett például egy bauhaus ihletésű, két darabból álló fotelt, ami a fővárosi nemzetközi kiállítás legtöbbet fotózott bútora volt. Azt mondja, nehéz megmondani, pontosan honnan jött az ötlet a megalkotásához, de abban biztos, hogy aki muzsikál, előbb-utóbb kedvet kap a más jellegű önkifejezés hez is.

Azt is megjegyzi: egy ilyen darab megtervezése, majd legyártása, esetleg előkészítése, a sorozatgyártása rengeteg időt, energiát és pénzt igényel. Hogy ez végül megtérül-e, a közönség dönti el – de addig is több százezer forintot kell elkölteni, amíg az első mintadarab elkészül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!