Kék hírek

2015.09.01. 00:34

Szerda reggel sem engedik be a menekülteket a Keleti pályaudvarra

Hende Csaba honvédelmi miniszter azt nyilatkozta, nem vetnek be fegyveres katonákat fegyvertelen tömeg ellen. Bajorországba eddig 2500 menedékkérő érkezett vonaton Magyarországról.

Munkatársunktól


A rendőrség közleménye:

Nem hajlandóak eleget tenni a hatósági kötelezésnek.

A Kiskunhalasról a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal debreceni befogadó állomására útba indított menekültkérelmet előterjesztett illegális határátlépők egy csoportjából 2015. szeptember 2-án 5 óra 20 perckor a Budapest, Kőbánya-Kispest vasútállomáson többen közölték, hogy nem hajlandóak átszállni a Debrecen felé tartó vasúti szerelvényre (a csoport kisebb része továbbutazott). Az illegális bevándorlók a vasúti sínpár mellett részben levetkőzve, részben gyermekeket maguk elé tartva, a magasba emelve azt követelik, hogy szabadon eljuthassanak Németországba.
A vasúti forgalom zavartalanságának biztosítása érdekében a rendőrség a szükséges intézkedéseket megtette, ennek ellenére a vonatközlekedésben az érintett szakaszon változások várhatóak.

A menekültkérelmet előterjesztők a menekültügyi eljárás ezen szakaszában Magyarország területén szabadon mozoghatnak, a hatóság kötelezésére azonban nyilvántartásba vételüket követően 24 órán belül meg kell jelenniük a számukra az ügyük elbírálásának idejére kijelölt befogadó állomáson. Az útba indított menekültkérelmet előterjesztők személyi szabadságukat korlátozó hatósági intézkedés alatt nem állnak.

Afgán migránsokat szállító embercsempészt fogtak Bécsben

Bécs belvárosában fogtak el egy román embercsempészt, aki egy levegőtlen kisbuszban 24 afgán migránst szállított - közölték az osztrák hatóságok kedden. Az illegális bevándorlók a hatóságok szerint közvetlen életveszélyben voltak. A jármű feltehetőleg Magyarországról érkezett az A4-es autópályán, és Graz irányába tartott.

A rendőrség üldözőbe vette az autót, amely végül megállt, de a vezetője elmenekült. A rendőrök riasztólövést adtak le, a menekülő férfit azonban ez sem állította meg. Végül a rendőrség nyomkövető kutya segítségével tudta megtalálni az autó harmincéves vezetőjét, akit letartóztattak. A 16 év 20 év közötti menekülteket embertelen körülmények között zsúfolták a járműbe. Az autóban az oldalsó ajtókat korábban behegesztették, a hátsó ajtót lelakatolták, az ablakokat pedig belülről berácsozták. Amikor a migránsokat betuszkolták a járműbe, a vezető már a volánnál ült, hogy később ne lehessen őt azonosítani.

A kisbusz 3,35 hosszú, 1,75 méter széles és csupán 1,8 méter magas volt, a menekültek szinte egymáson ültek a kis rakodótérben. Mivel Ausztriában nem adtak be menekültkérelmet, a nyomozók szerint Németországba akartak utazni.

Kedd délutánig mintegy százötven migráns érkezett a bécsi Westbahnhof pályaudvarra

Miközben hétfőn 3650 menekült érkezett Magyarországról a bécsi Westbahnhof pályaudvarra, kedd délutánig mindössze mintegy százötven - közölte az osztrák rendőrség szóvivője az MTI-vel.

Roman Hahslinge elmondta, hogy kedden a menetrend szerinti járatok futottak be a bécsi pályaudvarra, szám szerint nyolc, és még további négyet várnak. Tájékoztatása szerint a kedden érkezett mintegy százötven migráns többsége már tovább is utazott az osztrák fővárosból. A szóvivő szerint azért érkeztek ilyen kevesen, mert a magyar hatóságok lezárták a budapesti Keleti-pályaudvart.

A Kronen Zeitung osztrák lap értesülése szerint javarészt szíriai, afganisztáni és iraki menekültek érkeztek, akik Németország és Svédország fele utaztak tovább. A kedden érkezett migránsok közül senki nem nyújtott be menedékkérelmet a bécsi pályaudvaron. Az osztrák vasúttáraság (ÖBB) mindazonáltal további menekültek érkezésével számol, ezért válságstábot hozott létre. Megerősítették a pályaudvaron dolgozók létszámát, a társaság harminc további munkatársat küldött a Westbahnhofra, hogy segítsenek a menekültek eligazításában. Az ÖBB továbbá idegen nyelveket beszélő kollégákat küldött a Hegyeshalomnál lévő vasútállomáshoz. A Westbahnhofon az osztrák vasúttáraság (ÖBB), a bécsi rendőrség, a Caritas segélyszervezet és a mentők egy közös műveleti központot alakítottak ki, és együtt végzik a migránsok felügyeletét, ellátását. A műveletek irányítása a bécsi rendőrség és az ÖBB kezében van. Az osztrák rendőrségi vezető, Roman Hahslinger elmondása szerint azért van kevés rendőr a bécsi Westbahnhofon, mert elsősorban az embercsempészek kézre kerítésére koncentrálnak, és arra is hivatkozott, hogy már egyre kevesebb a bevethető rendőr. Elmondta: a vágányok mellett nem végeznek ellenőrzést. A pályaudvaron jelenlevő rendőrök az esetleges menedékkérelmeket regisztrálják. Délutánra megtelt adományokkal a bécsi Westbahnhof pályaudvar. Az osztrákok annyi italt, ételt és egyéb tisztálkodó szert vittek a pályaudvarra, hogy délután egy időre fel is függesztették átvételüket. Miután a Caritas segélyszervezet további asztalokat állított fel elhelyezésükre, folytatták az adományok átvételét.

A Twitter közösségi oldalon teszik közzé az ott dolgozó önkéntesek, hogy a menekülteknek mire van szükségük. A segélyszervezet vezetője elmondta, hogy egy üresen álló irodaépületben éjszakázhatnak a migránsok, az ÖBB ezen túl további helyiségeket nyit meg számukra. Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) elnöke Facebook-oldalán köszönte meg a társaság dolgozóinak a helytállást.

Még mindig tüntetnek a bevándorlók a Keletinél

Továbbra is tart a migránsok tüntetése a Keleti pályaudvar előtt; az indulatokat az váltotta ki, hogy kedden a hatóságok lezárták az állomást és mindenkit kitereltek - adta hírül az M1 aktuális csatorna. Az M1 esti híradójában elhangzott: a reggeli állapotokhoz képpest egy kicsit csökkent az illegális bevándorlók száma a pályaudvar előtt. A Keleti pályaudvar környékén komoly fennakadást lehet tapasztalni a közúti forgalomban a tüntetések miatt. A MÁV délutáni közleménye szerint már újraindult a vonatforgalom, viszont a hatóságok csak a megfelelő úti okmánnyal és - szükség esetén - vízummal rendelkezőket engedik felszállni a Nyugat-Európába közlekedő vonatokra.

Bajorországba 2500 menedékkérő érkezett vonaton Magyarországról


Nagyjából 2500 menedékkérő érkezett Bajorországba vonaton Magyarországról kedd délutánig.

A BR bajor közszolgálati médiatársaság adatai szerint Münchenbe mintegy 1900 menedékkérő érkezett, további 600-an pedig az osztrák határnál fekvő Rosenheimbe. Sok gyerek volt közöttük.

A menedékkérőket a müncheni főpályaudvaron enni- és innivalóval és orvosi ellátással fogadták, a csecsemővel érkező felnőttek tiszta pelenkát is kaptak. A bajor tartományi fővárosban spontán gyűjtés indult javukra. A müncheni rendőrség kedd délután a Twitter-mikroblogon arra kérte az adományozókat, hogy ne vigyenek több élelmiszert és egyéb holmit, mert mindenből van elég.

A menedékkérőket a megérkezés után regisztrálják és a befogadóállomásokra szállítják. Bajorország a túlterheltség miatt segítséget kért a többi tartománytól. Baden-Württemberg már jelezte, hogy kisegíti a szomszédos tartományt.

Münchenbe az utóbbi időszakban naponta 400-500 menedékkérő érkezett, a Magyarországról induló vonatok révén így hirtelen jelentősen megugrott a számuk. Nagyobb fennakadás azonban így sem történt, és a szövetségi rendőrség egyik szóvivője szerint többnyire nyugodt, és időnként "eufórikus" volt a hangulat a főpályaudvaron keddre virradó éjjel, amikor az első szerelvények megérkeztek.

A Bild című lap online kiadása szerint nagyjából 100-100 menedékkérő Stuttgartba, illetve Frankfurtba érkezett kedden Münchenből induló vonatokon, és még Németország északi részén, Alsó-Szászországban és Brémában is érezhető, hogy növekedik a vonaton érkező menedékkérők - többnyire szíriaiak, irakiak és nyugat-balkániak - száma.

 

 

 

Zavartalanul lépnek át Ausztriába a nemzetközi vonatok Hegyeshalomnál
 

 

 

Zavartalanul lépik át a magyar-osztrák határt Hegyeshalomnál a nemzetközi vonatok - közölte a MÁV helyettes szóvivője kedden az MTI-vel.

Váczi Viktor elmondta, hogy mindkét irányból, Bécs és Budapest felől is menetrend szerint közlekednek a járatok.

Késésre a Keleti pályaudvar korábbi lezárása miatt azonban számítani kell - tette hozzá.  

A helyettes szóvivő emlékeztetett: a magyar-osztrák határon hétfőn az osztrák vasúttársaság (ÖBB) túlzsúfoltságra hivatkozva több Bécsbe tartó járatot is feltartóztatott, majd órákkal később engedett tovább.

Szijjártó: csalódást keltő és érthetetlen az osztrák kancellár nyilatkozata
 

Csalódást keltő és érthetetlen, hogy egy szomszédos ország vezetője így nyilatkozik abban a kérdésben, amely Magyarországnak és Európának is történelmi kihívást és rendkívüli nehézségeket jelent, ezért délutánra berendelték az osztrák nagykövetet - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek, Werner Faymann osztrák kancellár szavaira reagálva.

Werner Faymann hétfő esti nyilatkozatában a magyarországi határkerítésre utalva úgy értékelt, téves azt hinni, hogy a gondot így meg lehet oldani, hiszen az embercsempészeknek megvannak a lehetőségeik arra, hogy kikerüljék az akadályokat. A megoldás csak politikai lehet - hangsúlyozta. Közvetve bírálta Magyarország eljárását, ahogy a menekülteket hagyja továbbutazni Ausztriába.

A magyar tárcavezető mindezzel kapcsolatban kifejtette: "az ember azt várná egy szomszédos ország vezetőjétől, hogy a tények ismeretében nyilatkozzon", és ne valótlanságokat állítson.

Azért is veszélyes a kancellár nyilatkozata, mert alkalmas a hangulatkeltésre, márpedig az elmúlt napokban világosan látszott, hogy "félreértelmezett és felelőtlen nyilatkozatok" milyen agressziót szülhetnek és milyen veszélyes helyzeteket teremthetnek Magyarországon - mondta Szijjártó Péter.

Kijelentette: nem igaz az osztrák kancellár azon nyilatkozata, hogy Magyarország átengedné a bevándorlókat a területén, ahogyan az sem, hogy az ország nem tesz semmit a bevándorlási helyzet megoldásáért. Éppen azért bírálják Magyarországot az EU-ban, mert "azon kevesek közé tartozunk, akik érdemi lépéseket teszünk", hogy megvédjük az országot és Európát - mondta.

Szijjártó Péter úgy vélte, Magyarországnak kötelessége, hogy megvédje az unió külső, schengeni határát, és "rendkívül furcsa, hogy egyes európai vezetők arra próbálnak rávenni minket, hogy ezt ne tegyük". Furcsa helyzet, hogy európai kormányfők arra biztatnak egy másik európai uniós tagállamot, hogy ne tartsa be az uniós jogszabályokat - magyarázta.

A miniszter hangsúlyozta: a schengeni szabályok világos kötelezettségként írják elő a külső határ megvédését, "mi ennek az európai jogszabálynak meg fogunk felelni még akkor is, hogy ha európai vezetők arra biztatnak minket, hogy ezt ne tegyük, és azért bírálnak minket, mert betartjuk az európai uniós jogszabályokat". Az a jó európai, és az hű az európai értékekhez, aki betartja az uniós jogszabályokat - mutatott rá.

Szijjártó Péter közölte: az elmúlt napokban értelmezést kértek Németországtól és az Európai Bizottságtól, hogy mi a teendő ebben a helyzetben, és mindketten azt válaszolták, hogy "természetesen az a dolgunk, hogy betartsuk az európai uniós jogszabályokat". "Mi ezt tesszük, ezt fogjuk tenni a jövőben is, és visszautasítjuk azt a hazugságon alapuló, hangulatkeltésre, provokációra alkalmas, agresszív helyzeteket előállítani képes nyilatkozatot", amelyet ezúttal az osztrák kancellár tett - mondta.

Közölte, a történtek miatt délutánra berendelték a minisztériumba a budapesti osztrák nagykövetet.

A külügyi tárca vezetője úgy látja, az EU hibás politikát erőltet, mert kizárólag a kvótákra alapozni bátorítást jelent a bevándorlóknak és az embercsempészeknek ahelyett, hogy a gyökerénél kezelné a problémát.

Az EU vezetőivel egyeztet Orbán Viktor csütörtökön
 

Az EU vezetőivel tárgyal Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben az európai migrációs válsághelyzetről.

A kormányfő Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, Martin Schulz-cal, az Európai Parlament elnökével és Joseph Daullal, az EPP frakcióvezetőjével folytat megbeszéléseket - tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t kedden.

Orbán Viktor péntek délután részt vesz a Visegrádi Négyek prágai rendkívüli csúcstalálkozóján - tette hozzá a sajtófőnök.

Bajor belügyminiszter: nem küldik vissza a Magyarországról érkezett, még nem regisztrált menedékkérőket
 

Bajorország nem küldi vissza a Magyarországról vonattal érkezett menedékkérőket, akiket Magyarországon nem regisztráltak, és a müncheni vezetés kapcsolatba lép a magyar kormánnyal, hogy tisztázza a helyzetet - mondta a bajor belügyminiszter kedden.

Joachim Herrmann a ZDF országos közszolgálati televízióban nemmel választolt arra a kérdésre, hogy visszaküldik-e a Magyarországról érkezett menedékkérőket, és azt mondta, hogy "akik itt vannak, mindenesetre akiket Magyarországon nem regisztráltak, azokat természetesen nálunk regisztrálják, és elhelyezik őket a befogadóállomásokon".

Hozzátette: "egyelőre nem tudom, hogy Magyarország miért engedte hirtelen elindulni ezeket a vonatokat ellenőrzés nélkül", annak ellenére, hogy a magyar hatóságok eddig rendben regisztrálták a menedékkérőket.

Elmondta, hogy még kedden kapcsolatba lépnek a magyar belügyminisztériummal, hogy tájékozódjanak az ügy hátteréről.

Joachim Herrmann kiemelte, hogy "jó a kapcsolat" Magyarországgal, ami a rendőrségi együttműködésre is vonatkozik, és "Magyarország eddig egészen más irányvonalat követett".

 Hozzátette, hogy a szövetségi belügyminisztérium is felveszi a kapcsolatot a magyar partnerekkel, hogy megtudják, miként alakul a helyzet a következő napokban.

 Joachim Herrmann egy másik, az N24 hírtelevíziónak adott keddi nyilatkozatában a menekültválságról általában véve azt mondta, hogy Bajorország "jelenleg valahogy még meg tudja szervezni" a menekültek ellátását, de "mindenkinek be kell látnia, hogy Bajorország és Németország sem tudna megbirkózni a feladatokkal, ha tartóssá válik a jelenlegi állapot ".

Egy rendőrségi szóvivő kedd déli közlése szerint az előző egy-másfél napban 2000-2200 menedékkérő érkezett a Magyarországról indult vonatokkal Németországba.

Kedd hajnalig több szerelvénnyel nagyjából 800-an érkeztek a bajor fővárosba. A szövetségi rendőrség egyik szóvivője szerint a főpályaudvaron többnyire nyugodt, és időnként "eufórikus" volt a hangulat.

A vonatokról leszállók közül többen örömükben azt kiabálták angolul, hogy "Köszönjük, Németország", és hogy "Szeretünk, Németország", járókelők pedig élelmiszert, vizet adtak a Magyarországról érkezett menedékkérőknek. Az emberek egy részét még helyben regisztrálták, másik részét buszokkal szállították el a müncheni tartományi központi befogadóállomásra - számolt be online kiadásában az Abendzeitung című müncheni lap.

Elindult a Railjet Bécsbe, migránsok nélkül
 

Egyórás késéssel, migránsok nélkül elindult a Keleti pályaudvarról kedden - nem sokkal háromnegyed 11 után - a Bécsbe tartó Railjet - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A bécsi Railjet menetrend szerint 9 óra 49 perckor indult volna, de a pályaudvar kiürítése miatt késve kezdte meg útját.
 

Tüntettek a migránsok a Keleti Pályaudvarnál. Fotó: MTI (galéria)


A migránsokat sem a müncheni, sem a bécsi Railjetre nem engedték fel kedden.

A migránsok - miután a rendőrök kiszorították őket a pályaudvar területéről - most az épület főbejárata előtt, a Baross téren tüntetnek és irataikat, érvényes vonatjegyüket lobogtatva követelik, hogy engedjék őket elmenni Németországba.

Országos főkapitány: folyamatosan érkeznek a migránsok a magyar-szerb határra
 

Csak éjféltől reggel 6 óráig csaknem 600 embert fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt, közülük több mint 500-at a szerb határnál - mondta az országos rendőrfőkapitány kedden az Országgyűlés honvédelmi, valamint rendészeti és nemzetbiztonsági bizottságának együttes ülésén.

Papp Károly kiemelte: az előző évekhez képest megsokszorozódott az országba érkező migránsok, s az elfogott embercsempészek száma. Január elseje óta 862 embercsempész ellen indult eljárás.

Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal vezetője elmondta: csak az éjszaka további 2 ezer menedékkérelmet regisztráltak, így annak száma már a 44 ezret is meghaladta. Többségük szírnek vallják magukat - tette hozzá, megjegyezve: a szír menedékkérők számának növekedése európai szinten is megfigyelhető.

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója kiemelte: a bevándorlók útvonalain érkezhetnek terroristák is.

Újraindul a vonatközlekedés a Keleti pályaudvaron, a migránsokat nem engedik be
 

Kedden nem sokkal 10 óra után megindult a vonatközlekedés a Keleti pályaudvaron - mondta a MÁV helyettes szóvivője az M1 aktuális csatorna műsorfolyamában. Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy a migránsokat nem engedik be a pályaudvar csarnokába.

Váczi Viktor elmondta: hatósági intézkedés miatt a Keleti pályaudvart 9 óra 9 perctől zárták le.

Információink szerint 10 óra 5 perctől újra engedélyezték a vonatközlekedést a Keleti pályaudvaron - mondta.

Hozzátette: ez azt jelenti, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Hatvan-Miskolc és a győri vonal vonatai "előbb-utóbb" ismét a Keleti pályaudvarig fognak közlekedni.

Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy a Bécs felé induló nemzetközi vonat beállt a vágányra, a turisták ott vannak a csarnokban, de migránsokat nem engednek be.


A MÁV helyettes szóvivőjének tájékoztatása szerint a vonatforgalom várhatóan csak a kora esti órákra fog helyreállni, addig jelentős késésekre és vonatelmaradásokra kell számítani. A vonatközlekedés változásairól a Mávdirekt telefonos ügyfélszolgálaton, a MÁV csoport internetes elérhetőségén és a Vonatinfó mobilapplikáción lehet tájékozódni.

Hende: nem vetnek be fegyveres katonákat fegyvertelen tömeg ellen

A honvédelmi törvény módosítása sem fogja megengedni fegyvertelen tömeg fegyverrel való oszlatását - szögezte le Hende Csaba honvédelmi miniszter kedden az Országgyűlés nemzetbiztonsági, valamint honvédelmi és rendészeti bizottságának együttes ülésén.

A tárcavezető elmondta: ha a helyzet úgy kívánja, és a kormány, illetve az Országgyűlés jóváhagyja, számos plusz feladatot vállalnak a Magyar Honvédség katonái a déli határszakasz védelmében.
 
Példaként logisztikai, egészségügyi, katonai rendészeti feladatokat, közös járőrözést említett. Közölte továbbá, hogy bevethetnek pilóta nélküli légi felderítő eszközöket, segíthetik a migránsok nyilvántartásba vételét, vállalhatnak légtér-ellenőrzési és humanitárius feladatokat, és ha szükséges, tolmácsokkal is közreműködnek.

Ha ezen intézkedésekre szükség lesz, a műszaki határzár építésében részt vevő katonákon felül mintegy 3000-3500 katonával járul hozzá a déli határ védelméhez a Magyar Honvédség - mondta Hende Csaba.

Lázár: még milliók indulhatnak útnak Európa felé

Európának és Magyarországnak arra kell készülnie, hogy a következő időszakban további milliók indulhatnak még útnak Európa felé, ezért hosszú távú, tartós intézkedésekre van szükség - emelte ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden, az Országgyűlés nemzetbiztonsági, valamint honvédelmi és rendészeti bizottságának együttes ülésén.

A miniszter kiemelte: a szíriai, iraki, afganisztáni, pakisztáni és a balkáni helyzet nyomán látszik, hogy nem egyszeri intézkedésekre van szükség. Európát egy tartós népvándorlási hullám érte el - tette hozzá.

A miniszter azt mondta: az elmúlt tíz év lépései vezettek ehhez a helyzethez: az Európai Bizottság baloldali politikája, amely szerint bárkit be lehet engedni az unió területére. Az Európai Unió csődöt mondott a helyzet kezelésében, maga jelenti a problémát, képtelen megvédeni saját határait - hangsúlyozta Lázár János.

Bezárt a Keleti Pályaudvar, mindenkit kiküldenek

A budapesti Keleti pályaudvar bizonytalan ideig nem indít és nem fogad vonatokat - közölte a pályaudvari hangosbemondó kedden nem sokkal 9 óra után. A rendőrség 10 órára kiürítette a pályaudvart, a migránsok a Baross téren demonstrálnak és követelik, hogy engedjék őket Németországba.

A pályaudvar hangosbeszélőjén 9 óra után közölték, hogy bizonytalan ideig a pályaudvar nem fogad és nem indít vonatokat. A rendőrök a főbejáratnál is sorfalat álltak és hangosbemondón, tolmács segítségével tájékoztatták a pályaudvaron és a pályaudvar előtt tartózkodó bevándorlókat.

A rendőrök nem sokkal 10 óra után kiürítették a pályaudvart, mindenkit kitereltek, azok sem utazhattak el, akiknek érvényes menetjegyük volt - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A migránsok jelenleg a Baross téren vannak, és demonstrációba kezdtek. Azt kiabálják, "Szíria", valamint "Germany" és "München", vagyis azt követelik, hogy engedjék őket továbbmenni Németországba. Több százan az érvényes, Németországba szóló vonatjegyüket lobogtatják.

Torlódnak a kamionok Hegyeshalomnál

Az Ausztriában vasárnap bevezetett fokozott közúti ellenőrzés miatt kedden délelőtt mintegy 3-4 kilométeren teherautók torlódtak fel az M1-es autópályán Hegyeshalomnál - tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-t.

Takács József elmondta, hogy a személyautók zavartalanul jutnak át a határon.

Hozzátette: a soproni, a kópházi, a pomogyi és a jánossomorjai határátkelőknél is zavartalan a forgalom.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter hétfői tájékoztatása szerint az ország keleti határán határozatlan ideig minden olyan járművet ellenőriz a rendőrség, amely alkalmas arra, hogy embereket rejtsenek el benne.

A bécsi pályaudvarra 3650 menekült érkezett hétfőn Magyarországról

A bécsi Westbahnhof pályaudvarra 3650 menekült érkezett hétfőn Magyarországról, a nagy részük már továbbutazott Németország felé - közölte az osztrák rendőrség kedden.

A vasútállomásra éjfélkor futott be az utolsó vonat Magyarországról. Roman Hahslinger rendőrségi szóvivő közlése szerint mindössze hat afganisztáni állampolgár kért menedékkérelmet az osztrák fővárosban.

A rendőrség korábbi közlése szerint kétezren érkeztek, közülük 1500-an azonnal továbbutaztak Salzburg és München felé, a bécsi pályaudvaron ötszázan vasúti kocsikban és egy üres irodaházban töltötték az éjszakát.

A vonatról leszálló menekülteket nem ellenőrizték, a szóvivő korábban úgy nyilatkozott, hogy jelenleg nem lehetséges a teljes ellenőrzés.

Az osztrák rendőrség előzőleg, hétfőn délután azt közölte: azokat, akik Ausztriában kérvényezik a menekülteljárást, a hatóságok látják el információval. Azonban azokat a menekülteket, akik érvényes schengeni vízum nélkül akarnak továbbutazni, várhatóan visszaküldik Magyarországra.

1500 és 2000 közé tehető azoknak a száma, akik a salzburgi pályaudvaron éjszakáztak, mivel aznap már nem volt több vasúti csatlakozás Németország felé. Kedd kora reggelre azonban többségük elhagyta a várost, összesen hárman kértek ott menekültjogot. Salzburgban a Vöröskereszt látta el az érkezőket, akik közül többen kiszáradtak, voltak, akiket kórházba is kellett szállítani. Kedden is további menekültek érkezésére számítanak a salzburgi főpályaudvaron.

Segélykiáltásokat lehetett hallani a kisbuszból, rendőrök mentették meg a menekültek életét

A mosonmagyaróvári rendőrök 2015. augusztus 31-én 13 óra 10 perckor Hegyeshalom térségében észlelték egy út szélén leállított, német forgalmi rendszámú kisbuszt. A járműben sofőr nem tartózkodott, azonban a rendőrök a raktérből segélykiáltásokat hallottak. A járőrök az utastér hátsó illetve oldalsó ajtaját kinyitották, ahol 10 fő iraki állampolgár zsúfolódott. A külföldiek jogszerű belföldi tartózkodásukat nem tudták igazolni. A rendőrök a gépkocsit lefoglalták és a bevándorlókat a főkapitányságra előállították.

 

Fotó: police.hu

 

A Keleti pályaudvar nem indít és nem fogad vonatokat

A budapesti Keleti pályaudvar bizonytalan ideig nem indít és nem fogad vonatokat - közölte a pályaudvari hangosbemondó kedden nem sokkal 9 óra után. Mindenkit felszólítottak, hogy hagyják el  az épületet.

A peronok és a pályaudvar előtti terület tele van migránsokkal - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A rendőrök sorfalat állnak a peronok előtt, de mind előttük, mind mögöttük vannak migránsok.
 

Migránsok várakoznak a Keleti Pályaudvaron. MTI galéria

A rendőrök kordonnal lezárták az aluljáróból a pályaudvar felé vezető feljárót. A főbejáratnál is sorfalat állnak a rendőrök és hangosbemondón, tolmács segítségével tájékoztatják a pályaudvaron és a pályaudvar előtt tartózkodó bevándorlókat. A pályaudvar belső vágányain négy vonat is áll, azokra nem lehet felszállni.

A személyvonatok Kőbánya felső, illetve Rákos állomásig közlekednek, és onnan indulnak vissza a vidéki célállomásokra.

Menekültek százai aludtak a bécsi pályaudvaron

Magyarországról vonattal érkezett menekültek százai aludtak keddre virradóra a bécsi Westbahnhof pályaudvaron. Egy részüket külön erre a célra kijelölt szerelvényen, másokat az állomás közelében, egy üres irodaházban helyeztek el.

Nagy részük várhatóan már reggel továbbutazik a németországi Münchenbe, ahova hétfőn éjfélig több száz menedékkérő jutott el több vonaton Bécsen keresztül Magyarországról.

Bécsben csak kevesen kértek menedéket az érkezőket élelmiszerrel ellátó Caritas Wien segélyszervezet ügyvivője, Alexander Bodmann szerint. Úgy ítélte meg, hogy az osztrák rendőrség visszafogottságot tanúsít.

Roman Hahslinger rendőrségi szóvivő valamivel korábban úgy nyilatkozott, hogy jelenleg nem lehetséges a teljes ellenőrzés. A Reuters brit hírügynökség ezt úgy kommentálta, hogy a menekültek nagy számának nyomására Ausztria a jelek szerint feladta azt a próbálkozását, hogy megszűrje a migránsokat.

A bécsi Westbahnhof közelében hétfő este menekültbarát tüntetést tartottak Embernek lenni Ausztriában mottóval. A megmozduláson húszezren vettek részt.

Hétfőn este a bécsi Stephansdomban megemlékeztek az osztrák A4-es autópályán egy hűtőkamionban múlt csütörtökön holtan talált 71 migránsról. Bécs érseke, Christoph Schönborn misét mutatott be, a szertartáson az osztrák kormány csaknem teljes létszámban megjelent.


A lébényi elágazóig állt tegnap a dugó, az autósok többségének reggel sejtelme sem volt, mire számítson. A sor 25 kilométeres volt – egérút nem adódott.

Korábban írtuk:
 

Nem tudom, mi történhetett


– Nem tudom, mi történhetett – mondja egy Görögországból hazafelé tartó német nő, miután bevallása szerint már két és fél órája állt a sorban. Az autók araszoltak, néha ugyan száz-kétszáz métert haladtunk előre, majd ismét beállt minden. Sokan próbálkoztak a leállósávval, amit főként a magyar kamionsofőrök toleráltak nehezen, elállva járművükkel az egérutat. Csak a rendőri felvezetéssel haladó Máltai Szeretetszolgálat kedvéért húzódtak le, mivel 11 óra után ásványvizet osztottak.

Mint később kiderült, embercsempészeket keresnek – több száz menekültet és több csempészt is elfogtak.

– Miért nem lehet valahogy különválasztani a kamionokat és az autókat? – kérdezte egy budapesti férfi, Fábry András. Elég csak benézni az ablakunkon, nincs bent menekült. A legtöbben feleslegesen ácsorognak. A gyerekeink után indultunk egy München melletti kirándulóhelyre. A GPS szerint öt és fél óra múlva megérkezünk. A valóságban jó ha este – mondta tíz óra körül a középkorú férfi.

Öt óra, tíz kilométer


–Ne tudja meg! – ezt válaszolta arra a kérdésünkre az egyik kamionos, hogy mióta áll a sorban. Elmondása szerint hajnali négy óra óta araszol. Öt óra alatt alig tíz kilométert tett meg. Körülbelül ugyanennyi időt araszolt a sorban kamionjával. Akkor sem kellett ennyit sorban állni, amikor még határellenőrzés volt – tette hozzá. – Meg kell állítani őket. Ennek egyik módja lehet ez a szigorú ellenőrzés – vélekedett egy, a sorban szintén órák óta ácsorgó másik fuvaros. Ezzel együtt úgy véli, hogy az uniós országok egyike sem tesz semmit a helyzet megoldására, csak látszatintézkedéseket hoznak.

 

Fotó: DM

Fotó: DM


Míg az autópályán óriási volt a torlódás, az 1-es főúton ugyan erős forgalomban, de folyamatosan haladtak az autók.

 Öt embercsempészt kaptak el a rendőrök

Testvérlapunk, a Kisalföld érdeklődésére a burgenlandi rendőrség illetékese elmondta: a bevezetett szigorú kontroll első 12 órájában, vasárnap estétől hétfő reggel 7-ig a kontrollpontoknál hatvanegy menekültet tartóztattak fel. Az ellenőrzés első 12 órájában összesen több mint kétszáz menekült, továbbá öt embercsempész ellen kellett intézkedniük.
 

A torlódás a sztrádán dél körül némileg enyhült, miután az osztrákok néhány órára oldottak a szigoron. Délután aztán újra több tíz kilométeren dugultak be a sávok...

A fokozott közúti ellenőrzés kihatott a soproni határátkelő forgalmára is. A reggeli órákban 5-6 kilométeres sor alakult ki, a kópházi határnál pedig 4 kilométer hosszú volt reggel a torlódás.

A Sopron felől csigalassúsággal haladó járművek vezetői szerint katasztrofálissá vált a helyzet, különösen azok számára, akik munkába igyekeztek. A fertődi-pomogyi (Pamhagen) határátkelőtől alig pár száz méterre is ellenőrizték az osztrák rendőrök az autókat. Jobb kéz a lőfegyveren, úgy nyitották ki bal kézzel az autók raktereinek vagy csomagtereinek ajtaját, felkészülve minden eshetőségre.

 

Káosz a hegyeshalmi vasútállomáson is


Hatalmas káosz uralkodott tegnap délután a hegyeshalmi vasútállomáson is. Megállították az osztrák–magyar határon a Budapestről Bécsbe tartó, menekültekkel teli egyórás Railjet vonatot, majd nem sokkal később a háromórás szerelvényt is. Mindkét vonaton több száz migráns utazott: becslések szerint az elsőn körülbelül ötszázan, a másodikon háromszázan lehettek. Az első vonatnak háromnegyed 2-kor kellett volna megérkeznie a bécsi főpályaudvarra – ehhez képest fél öt környékén hagyhatta el a hegyeshalmi pályaudvart.

A helyszínen elkeseredett hazai és európai utasok keveredtek az afgán, szír, pakisztáni menekültekkel. Az osztrák vasúttársaság délután 2 óra környékén még megbecsülni sem tudta, hogy mikor és hogyan indulhat el a szerelvény. A migránsok is értetlenül álltak a helyzet előtt: többen mutatták, hogy érvényes menetjeggyel rendelkeznek Budapesttől Münchenig, és választ vártak arra, hogy miért kellett leszállniuk a vonatról, és hogy mikor indul a következő járat Németországba.

 

Fotó: DM

Fotó: DM


– Fejetlenség uralkodik, a vasúttársaság és a rendőrség nincs felkészülve, rögtönzésből megbuktak – fűzte hozzá a későbbi vonattal érkezett, Judit nevű utas, aki szerint nem „két rendőrös" munka a két vonatról a migránsok leszállítása.

A kezdeti információk szerint a két Railjet vonattal utaztak volna tovább a jeggyel, úti okmánnyal rendelkező utasok. A migránsoknak egy mentesítő szerelvényt küldtek. A valóban minimális létszámmal kivonuló rendőrség nem tudott megbirkózni a több száz szír, afgán leszállításával, átültetésével. Sokan az információáramlás hiányát nehezményezték, hiszen nem lehetett tudni, melyik vonat mikor indul el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!