Helyi sport

2024.09.02. 14:34

Mocsári Bence minden idők legjobb magyar triatlonos szereplését érte el a paralimpián

Történelmi eredményt ért el a párizsi ötkarikás játékokon a szegedi parasportoló. Mocsári Bence ötödik helyen végzett Párizsban, ez pedig a valaha volt legjobb magyar sportági eredménynek számít a paralimpiák történetében.

Mocsári Bence ötödik lett a paralimpián.

Fotó: Szabó Miklós

A triatlonos Mocsári Bence az ötödik helyen végezett a PTS5-ös kategória hétfői döntőjében a párizsi paralimpián. A sportági versenyek időpontját – az olimpiához hasonlóan – többször is módosítani kellett a Szajna vízének nem megfelelő minősége miatt, végül minden futam hétfőre került, ami azt jelentette, hogy már délelőtt is rendeztek versenyeket, déltől kezdve pedig ötperces különbséggel indították el hat kategória résztvevőit a III. Sándor hídtól.

Mocsári Bence Párizs
Történelmi eredményt ért el Mocsári Bence Párizsban.
Fotó: Szabó Miklós

A bal karján könyökízületi rendellenességgel született 24 éves sándorfalvi parasportoló – aki magyar részről egyedül képviseli a sportágat Párizsban – a 2012-es londoni paralimpiát nézve döntötte el, hogy ő is paralimpiai bajnok szeretne lenni. Élete első ilyen versenyén a tavalyi világbajnokság negyedik helyezettjeként a pontszerző helyezést tűzte ki maga elé célként a tízfős mezőnyben.

A kategória indulói előbb 750 métert úsztak a Szajnában – sodrással szemben is -, majd négy kört, összesen 20 kilométert kerékpároztak, végül 5 kilométert futottak.

Mocsári Bence: nem ez volt az utolsó paralimpiám

Mocsári remekül kezdte a versenyt, ugyan negyedikként mászott ki a vízből, de gyorsan átnyergelt a kerékpárra, s ezzel megelőzte az úszásban harmadik ausztrál Jack Howellt. A két triatlonos – a portugál Filipe Marques és a brazil Ronan Cordeiro társaságában – mintegy 20 másodperccel ellépett a riválisoktól, a címvédő és világbajnok német Martin Schulz csak hatodikként kezdte a viadal második szakaszát.

A bringázás felénél élre állt a Tokióban bronzérmes, tavaly vb-2. kanadai Stefan Daniel, Mocsári pedig feljött a második pozícióba, de kezdett „besűrűsödni” a mezőny, az első öt versenyző kilenc másodpercen belül tekert. Sokszor változott az élboly sorrendje, de a magyar versenyző őrizte második helyét. A futást Schulz kezdte elsőként, Cordeiro pedig a váltásnál Mocsári elé került, aki így harmadikként vághatott neki a verseny utolsó szakaszának. Ebben aztán fokozatosan visszaesett, előbb a negyedik, majd az ötödik helyre, s végül ez lett a végső helyezése.

Az aranyérem a tavalyi vb-n harmadik amerikai Chris Hammeré lett Cordeiro és Schulz előtt.

– Bíztam benne, hogy sikerül jó eredményt elérnem, haton belül szerettem volna lenni, betudva a nehézségeket jó eredménynek tartom az ötödik helyet. A negyedik nagyon közel volt, még emésztem, hogy elúszott. A bukás nagyon befolyásolta a versenyt. Az úszás nagyon kemény, zaklatott volt, a kerékpár is nehéz volt, sajnos elnéztem egy kanyart, leestem, 20 másodpercet legalább vesztettem, ezen múlhatott a negyedik hely – értékelt Mocsári Bence.

Elárulta, sok volt a bizonytalanság, ami a triatlonban gyakori, már annak is örül, hogy egyáltalán mind a három számot megrendezték, kicsit zavaros volt a verseny.

Életem első paralimpiája volt, de nem az utolsó, mindent megteszek, hogy négy év múlva is ott legyek, és ott már dobogóért fogok menni. Ez a mostani jó tanulópénz volt,életem első nagy világversenye volt, nagyon büszke vagyok magamra – összegzett Mocsári.

Eredmény, triatlon, férfiak, PTS5:
1. Chris Hammer (Egyesült Államok) 58.44 p
2. Ronan Cordeiro (Brazília) 59.01
3. Martin Schulz (Németország) 59:19
…5. MOCSÁRI BENCE 1:00:03 ó

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában