Térdsérülés után készül

2 órája

Gábe Tamás négy éve várja a decemberi világbajnokságot

Végre beteljesülhet az álma. 2019-ben kvalifikált az Ironman 70.3 világbajnokságra, amit 2020 óta folyamatosan elhalasztottak. Idén decemberben viszont megrendezik Új-Zélandon, amire egy komoly térdsérülés után készül gőz­erővel. Gábe Tamás szegedi triatlonistával beszélgettünk sportról, várakozásról, sérülésről és katonaságról.

Becsei Dávid

– Az elmúlt időszakban hosszú idő után jártál ismét versenyeken. Mi az oka, hogy 2020 óta kvázi szünetelt a pályafutásod? 

Gábe Tamás, ironman, triatlon, honvédség
A tavasszal elszenvedett súlyos térdsérülése után Gábe Tamás már versenyzett, de még érez fájdalmat.
Forrás: Gábe Tamás családi archívuma

Nem úgy mondanám, hogy szünetelt, hanem inkább csökkentett intenzitásban telt. Az utolsó nagyobb versenyem 2020-ban a Balatonman Kenese volt. Az iron elnevezésű távon 3800 métert úsztam, 176 kilométert kerékpároztam és 42 kilométert futottam. A korcsoportomban a harmadik helyen végeztem, az abszolút kategóriában pedig tizenhatodikként. Ebben az időben kezdődött a hullámvasút. 2021-ben a nyár közepén korcsoportos ezüstérmet szereztem aquatlonban, majd sokkal kevesebb triatlonversenyen vehettem részt. Az úszás került főszerepbe, a masters országos bajnokságon három arany- mellett tizenegy darab ezüstérmet nyertem. Ekkor fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy elindulok a római masters Európa-bajnokságon. 2022 februárjában a masters rövidpályás úszó ob-ről öt aranyéremmel, és további hét dobogós helyezéssel tértem haza. A nyár a már említett Eb-ről szólt. 200 mellen negyedik lettem, 400 vegyesen ötödik, míg 100 mellen a nyolcadik pozíciót sikerült elcsípnem a korcsoportomban. Sikerült ismét megnyerni az aquatlon magyar bajnokságot, majd egészen mostanáig tartott az idézőjeles pihenés. 

– Mostanáig nem is versenyeztél? 

– Minden évben egy állandó versenyem volt, a Honvéd Duatlon Kupa és Magyar bajnokság. Ezen az aktív és tartalékos szolgálatban teljesítő katonáknak külön kategóriájuk van. Természetesen csak versenyengedéllyel rendelkezők indulhatnak, az elmúlt három esztendőben egyaránt sikerült dobogóra állnom. 

– 2019-ben a malajziai Ironman 70.3 világkupán az abszolút mezőnyben a kilencedik helyen végeztél, ami a korcsoportodban dobogós pozíciót és kvalifikációt jelentett az új-zélandi világbajnokságra. Ezt azóta többször is elhalasztották, van esély a megrendezésére? 

– Igen, decemberben! A koronavírus-járvány miatt 2020-ban és 2021-ben semmilyen versenyt nem tartottak meg, ekkor e-mailben értesítettek mindenkit a rendezők, hogy 2022-ben az Egyesült Államok vagy 2023-ban Finnország közül lehet választani, melyik helyszínen szeretnénk indulni. Egyiket sem vállaltam, majd hamarosan azt írták, 2024-ben az új-zélandi Taupóban rendezik meg. Ennek nagyon megörültem, mert ez volt az eredeti helyszíne a vb-nek, úgymond ide jutottam ki. Rengeteget vártam erre, talán túl sokat is, de legalább pihentettem a szervezetemet. Kiéheztem a versenyzésre! Ezekben az években folyamatosan nem tudtam volna csúcsformában lenni, és amellett sem szabad elmenni, négy évvel idősebb lettem és egy-egy kemény edzés után már a regeneráció is lassabb. 

– Milyen feladatok várnak majd rád a világbajnokságon? 

– Ezeken az Ironman 70.3 versenyeken mindig 1900 méter úszás, 90 kilométer kerékpározás és 21 kilométer futás vár ránk. Ez pontosan a klasszikus Ironman-táv fele. 

Gábe Tamás rehabilitál és versenyzik

– A tavasszal elszenvedtél egy súlyos sérülést. Az okoz még gondot? 

– Sajnos egy kiképzés során az egyik lövészeten a belső térdszalagom meghúzódott és részlegesen elszakadt. Műteni szerencsére nem kellett, de heteken át feküdtem és pihentettem. Sokáig tartott, illetve még mindig tart a rehabilitáció, pláne, hogy az idő is sürget, hiszen jó fizikai állapotba szeretnék kerülni a decemberi versenyre. A kevésbé aktív időszaknak köszönhetően rám jött egy kis pluszsúly is. Ezt már sikerült leadni, megszabadultam tizenkét kilótól az elmúlt három hónapban, de a versenysúlyomhoz még hiányzik egy-két kiló mínusz. A könnyebb testsúly a térdemnek is jót tesz. 

– Többször szóba került már a katonaság. Mit tudhatunk ezzel kapcsolatban? 

– A Magyar Honvédség Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred, vitéz Heim Géza 46. Területvédelmi Zászlóaljnál szolgálok hamarosan negyedik éve. Az a feladatunk, hogy egy adott állományt kiképezzünk, felkészítsünk az alapokra. Ez alaki foglalkozásokat, fegyverkezelést, tereptant, katonai testnevelést, egészségügyi és műszaki alapismereteket, illetve harcászati alapismereteket jelent. Ezek mellett a jogi és hadtudományi, nemzetbiztonsági és logisztikai alapismereteket is elsajátítják. Nagyon szeretem ezt csinálni, mert sportolóként a fegyelmet, a következetességet, a szigort és a napi rutint a hasznomra tudtam fordítani. Eleinte a családom, a barátaim és a szeretteim furcsállták, hogy ezt az életpályát választottam, de ahogy a Honvédség mottója is szól, „szeretem, megvédem” őket, a környezetem és a hazámat. A hivatásomat természetesen igyekszem összeegyeztetni a civil munkámmal és az edzésekkel. A nyáron ugyanúgy a gyermekek úszásoktatása volt a délutáni program, de továbbra is örülnék neki, ha egy nap nem huszonnégy, hanem harminc órából állna. 

– Hosszú idő után friss képeket osztottál meg a közösségi médiá­ban versenyről. Milyen volt a visszatérés? 

Gábe Tamás, ironman, triatlon, honvédség
Az Ironman 70.3 világbajnokságon 1900 méter úszás szerepel majd Gábe Tamás programjában 90 km kerékpározás és 21 km futás mellett.
Forrás: Gábe Tamás családi archívuma

– Nagyon hiányzott már, hogy újra versenyezhessek! Idén nyáron specifikusan kezdtem el a felkészülést és ehhez kellettek a tesztversenyek felmérő jelleggel. A legboldogabb viszont azért vagyok, mert a térdem egyelőre bírja a terhelést. Érzek fájdalmat, de ki kell bírnom! Az időeredmények és a kerékpáros adatok is szép fejlődést mutatnak a kezdetekhez képest. Még bő két hónapig tudok a zsákba pakolni, aztán meglátjuk, hogy ez mire lesz elég a világbajnokságon. 

– Mit jelent a pályafutásodban az elmúlt időszak? 

– Ezt a visszatérést és a felkészülést a legmagasabb polcra, középre helyezem. A közelmúlt nagyon nehéz időszak volt számomra, mélyről kell felállni és megcsinálni azt, amit kitűztem magam elé. Ez talán mentálisan nehezebb, mint fizikálisan. Ebben sportpszichológus és más sporttársak segítenek. Volt változás az életemben, ez is mindent befolyásol. Van, amit pozitívan, van, amit negatívan. Próbálok másokat is motiválni a saját példámon keresztül, hogy kihagyás után újra lehet építkezni. Engem pedig egy dolog motivál, hogy magamnak bizonyítsak. Sosem szabad mások elvárásait nézni, mert az görcsössé teszi az embert. 

– Milyen feladatok várnak rád a közeljövőben? 

– Idén már csak edzés a vb-re, ahogy az időm és a környezeti lehetőségek engedik. Sokszor vagyok távol Szegedtől, mivel én is járok honvédségi képzésekre és kapok más feladatot is. Mindenféleképpen próbálok tisztességesen felkészülni. Nem tudom, hogy jövőre mit tartogat nekem a sors, de szeretnék egy lassabb intenzitású, ugyanakkor jóval hosszabb távot teljesíteni. Meglátjuk, mire lesz időm és energiám, illetve támogatottságom. Tavasztól nyár végéig pedig folytatódik a gyermekek úszás­oktatása a Delfin Úszóiskola tanoncainak. A Suncity Sport Egyesületemet is szeretném amatőr sportolni vágyókkal bővíteni, valamint a szegedi sporteseményeken is többször megjelenni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában