Civilek akciója

3 órája

Kastély Zomboron körbeölelve

Öleljük körbe a Rónay-kastélyt! – kérte közös felhívásában két civil szervezet, a kiszombori Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör és az Összefogás a Kiszombori Rónay-kastélyért Egyesület. Az épület falánál szombat délután huszonöt helybeli gyűlt össze, az akció mindössze néhány percig tartott.

Szabó Imre

A megmozdulás fő szervezője, a honismereti kört vezető Endrész Erzsébet azt mondta, a műemlék aggasztó állapotára szerették volna felhívni a figyelmet a kastély barátai.

kastély, megmozudulás, műemlék
Egymás kezét fogva álltak a kiszombori kastély barátai az épület előtt. Fotó: Szabó Imre

A kastély kálváriája

Az 1859-ben épült tornyos kastély valaha a falu életében fontos szerepet játszó Rónay-famíliáé volt. Kálváriája a második világháborút követően kezdődött: bútorait elhordták, parkettáját eltüzelték, parkjának növényzetét kiirtották, magát az épületet pedig különböző gazdasági célokra hasznosították. Közben hagyták tönkremenni, sőt szándékosan is pusztították. Ma önkormányzati tulajdonban van; kisebb felújításokat ugyan végeztek rajta, de a teljes rekonstrukcióhoz milliárdok kellenek.

Huszonöten ölelték meg

A szombat délután összejött zomboriak egymás kezét fogva tényleg körbeölelték az épületet a főút felől. Endrész Erzsébet azt mondta, eredetileg úgy tervezték, a szombati napra megnyitják a tornyot, hogy az érdeklődők felmehessenek, szétnézhessenek onnan, ezt azonban egy szakember biztonsági okokból nem javasolta.

Tavaly szerveztünk egy jótékonysági estet annak érdekében, hogy a befolyt pénzből látogathatóvá tegyük a tornyot. Ha többet egyelőre nem is lehet tenni az épületért, ezt azért szeretnénk elérni

 – mondta az egyesületi elnök.
 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában