Ranglista 1993 óta

2024.08.20. 18:00

Férfi kézi-BL: top 10-ben a Pick Szeged és a Veszprém

Az elmúlt három évtized legerősebb klubjai. 2024. szeptember 11-én, szerdán négy mérkőzéssel veszi kezdetét a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye, amely az elit sorozat 1993 óta íródó történelmében a 32. szezon lesz. Ennek apropóján az európai szövetség (EHF) nyilvánosságra hozta a legsikeresebb csapatok rangsorát, a legjobb tíz közé a Veszprém és a Pick Szeged is bekerült.

Becsei Dávid

A Veszprém a második, a Szeged a kilencedik az európai szövetség ranglistáján.

Fotó: Karnok Csaba

Európa legjelentősebb kupája férfi kézilabdában a Bajnokok Ligája, amely az 1993–1994-es idény óta viseli ezt a nevet, korábban BEK-nek, vagyis Bajnokcsapatok Európa Kupájának hívták. Az EHF a közelgő új szezon kapcsán összeszámolta, hogy melyik a tíz legsikeresebb csapat az elmúlt harmincegy idényből. A Pick Szeged a 22. BL-idényére készül.

A Pick Szeged legutóbb 2019-ben járt a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, akkor a későbbigyőztes Vardar Szkopje búcsúztatta.
A Pick Szeged legutóbb 2019-ben járt a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, akkor a későbbi győztes Vardar Szkopje búcsúztatta.
Fotó: Török Attila/MW

Visszatekintés

A férfi kézilabda Bajnokok Ligája 1993 óta íródó történelmének legsikeresebb csapata a Barca tizenegy végső győzelemmel, ami egyedülálló rekordnak számít a sorozatban. 

A top tízben négy olyan klub található, amely nem nyerte meg még a BL-t. A horvát Zagreb, a francia Paris Saint-Germain, a Veszprém  és az OTP Bank-Pick Szeged. Közülük viszont a horvát “örökös bajnok” a BL jogelődjét, a BEK-et két alkalommal, 1992-ben és 1993-ban is megnyerte, míg az új formátumban négyszer is döntőbe jutott, de háromszor a Barcelona, egyszer pedig a szintén spanyol Bidasoa győzte le ott 1995 és 1999 között.

A négy eddig még nem BL-győztes top tízes közül csak a Szeged nem járt eddig döntőben, míg a szlovén Celje az oda-visszavágós rendszerben, 2004-ben nyerte meg a sorozatot a listán szintén szereplő német Flensburg ellen. Vagyis a Celje és a Szeged még nem lépett pályára a kölni Lanxess Arénában négyes döntőben, amely 2010 óta a sportág csúcseseménye.

Trófea nélkül, második helyen

Talant Dujshebaev a Kielce vezetőedzőjeként egyetlen Bajnokok Ligája-győzelmét a Veszprém ellen ünnepelhette 2016-ban.
Talant Dujshebaev a Kielce vezetőedzőjeként egyetlen Bajnokok Ligája-győzelmét a Veszprém ellen ünnepelhette 2016-ban.
Fotó: Karnok Csaba

A lista érdekessége, hogy a trófea nélküli Veszprém a második helyezett, míg a top tízbe két aranyéremmel sem fért be az észak-macedón Vardar Szkopje, amely 2017-es 2019-es győzelme után elindult a lejtőn lefelé és az elmúlt két idényben már hazája bajnokságát sem tudta megnyerni, az Eurofarm Peliszter letaszította a trónról. 

Nincs ott a top tízben a 1978-as, 1981-es 2002-es és 2023-as győztes Magdeburg sem, aminek oka, hogy 2006 és 2022 között nem szerepelt a Bajnokok Ligájában.

Pick Szeged és Veszprém

Ami pedig a két magyar csapatot illeti, a Veszprém négy alkalommal jutott be eddig a döntőbe, míg egyszer megnyerte a bronzmérkőzést Kölnben, de további öt alkalommal is bejutott a legjobb négy közé. A Pick Szeged eddigi legjobb eredménye, hogy ötször eljutott a negyeddöntőig, az elődöntőhöz pedig legközelebb 2019-ben állt a Vardar Szkopje ellen, amikor bár idegenben kikapott nyolc góllal, az újszegedi sportcsarnokban hamar ledolgozta ezt a hátrányt, de előnyét nem tudta megtartani a lefújásig.

Program

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, 2024–2025, 1. forduló, szeptember 11., 18.45: Sporting–Orlen Wisla Plock, Paris Saint-Germain–Eurofarm Peliszter, Aalborg–HBC Nantes, Kolstad–Barca. Szeptember 12., 18.45: Dinamo Bucuresti–Fredericia, OTP Bank-Pick Szeged–SC Magdeburg. 20.45: Füchse Berlin–Veszprém, Industria Kielce–RK Zagreb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában