Helyi sport

2024.08.27. 07:00

Paralimpia: nyolcan képviselik a vármegyét

Nyolc Csongrád-Csanád vármegyei sportoló lesz ott Párizsban. A szerdán kezdődő paralimpia első vármegyei sportolója Rescsik Csaba lesz, szeptember 6-án pedig igazi nagyüzem várható.

Vajgely Pál

A magyar csapat hétfőn utazott el Párizsba.

Fotó: Szabó Miklós

Két és fél hét elteltével ismét Párizsra figyel a sportvilág. Az olimpiát követően ugyanis augusztus 28-től szeptember 8-ig a paralimpiát rendezik a francia fővárosban. Magyarországot 13 sportágban összesen 39 sportoló képviseli majd a párizsi játékokon, köztük pedig nyolc Csongrád-Csanád vármegyei sportolónak szoríthatunk. Közülük Rescsik Csaba lesz az első, aki versenyez majd. A zsombói Cél-Tudat SE sportlövője számára ismerős lehet a szituáció, hiszen ő volt az első, aki magyar sportolóként kvótát szerzett az idei paralimpiára, és ő nyitja majd a Csongrád-Csanád vármegyei szereplést is Párizsban. Az élete első paralimpiáján szereplő sportlövő augusztus 31-én, szombaton 9.30-tól lő majd a 10 méteres légpuska selejtezőjében, és amennyiben döntőbe jut, akkor 12.15-től folytatja majd a fináléban. A paralimpiai programban szeptember 3-án az 50 méteres puska, míg két nappal később az 50 méteres puska vegyes száma vár majd rá.

Paralimpia Rescsik Csaba
Paralimpia: Rescsik Csaba (jobbról) nyitja a Csongrád-Csanád vármegyei sportolók szereplését.
Fotó: Szabó Miklós

Szeptember elsején 8.15-től rendezik Mocsári Bence futamát: a makói paratriatlonista is először szerepelhet ötkarikás játékokon. Célja, hogy minden idők legjobb magyar triatlonos eredményét érje el, ehhez a legjobb nyolc között kell végeznie.

Szeptember harmadikán kezd Major Endre. Az ATSK Szeged asztaliteniszezője a riói játékokon negyedik lett, míg Tokióban ötödik helyen zárt, így karrierje harmadik paralimpiáján vehet részt. Tavaly megnyerte a Sheffieldben rendezett Európa-bajnokságot, így szerzett kvótát Párizsra.

Paralimpia: szeptember 6-án kajak-kenu, atlétika

Szeptember hatodikán aztán jön a nagyüzem. Ezen a napon versenyeznek ugyanis a Biacsi-ikrek, az SZVSE két atlétája az 1500 méteres síkfutásban indul a paralimpián. Bernadett és Ilona negyedik alkalommal vehetnek részt az ötkarikás játékokon, felkészülésüket pedig immáron Zemen János irányítja.

Szintén szeptember hatodikán kezdődnek a kajak-kenu versenyek előfutamai. Az MVM Szeged Vízisport Egyesület versenyzői közül hárman lesznek ott Párizsban, Boldizsár Dalma, Varga Katalin, valamint Suba Róbert. Mindannyiuk előfutamait szeptember hatodikán rendezik, majd másnap jönnek a középdöntők, a döntőket pedig vasárnap, a paralimpia zárónapján bonyolítják le. Boldizsár Dalma és Suba Róbert is két-két számban indul, míg Varga Katalin egy számban versenyez Párizsban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában