Író-olvasó találkozó

9 órája

Karády Anna író – Mit tennénk A füredi lány helyében?

A hatalom áráról, becsvágyról, a múlt tanulságairól, önmagunknak feltett kérdésekről is beszélt lapunknak Karády Anna író. A történelmi romantikus A kegyúr, A füredi lány-trilógia és a Zserbó-sorozatok szerzője Vásárhelyen járt.

Tábori Szilvia

Elképzelhetetlen a jelenben úgy jól élni Karády Anna író szerint, hogy ne ismerje a múlt tanulságait, amelyeket megpróbál a saját értékrendje szerint a helyén kezelni. A sikeres szerző úgy véli, mindig azt a legnehezebb észrevenni amiben vagyunk, de a jelenben a magunk tanulságaival együtt érdemes élni. 

Karády Anna író, A fürdei lány, Hódmezővásárhely
Karády Anna író múltbéli kalandokra hívja olvasóit. Fotó: Tábori Szilvia 

Karády Anna A kegyúr, és A füredi lány-trilógia és a Zserbó-sorozatok írója történelmi romantikus köteteit kölcsönzik a legtöbben a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtárban. Így az egykori balatoni lányt, a jogász végzettségű, ám mostanra több kötetes szerzőt invitálták író-olvasó találkozóra az Országos Könyvtári Napok keretében.

Karády Anna és a komfort hiánya

– Valamennyi történetemben van egy olyan gondolatkísérlet, hogy vajon mit tenne a jelen embere a múltban? Miként állna helyt a mostanitól merőben eltérő kihívásokban, élethelyzetekben? Ezért is kerülnek a főhőseim mindig számukra ismeretlen szituációkba – nyilatkozta lapunknak a pódiumbeszélgetés előtt Karády Anna a vásárhelyi könyvtárban. A füredi lány esetében például az foglalkoztatta, hogyan élné meg a megszokott komfort hiányát és azt szeretné, ha a kérdéseket olvasói is feltennék maguknak. Majd arról beszélt, hogy történeteihez elengedhetetlen a részletes kutatómunka, ám számára az egy különösen élvezetes folyamat.

A romantikus jogász

Az írói munka nem olyan,  mint azt szerinte sokan képzelik; nem egy virágos réten üldögél az ember, miközben arra sétál egy őzike és a szerzőt erre megszállja az ihlet. Bármerre is jár a világban, apró momentumokat rögzít, figyeli az emberek reakcióit, a helyeket, közben eszébe jut egy-egy lehetséges történet. Ahhoz viszont hogy abból valóban történelmi romantikus könyvek szülessenek, hosszas kutatómunka kell, amit ő egyáltalán nem bán. Jogász végzettsége miatt megszokta, hogy száraz dokumentumokat, jogszabályokat böngész, a strukturált gondolkodás pedig az összetettebb cselekményszál alakításában segíti. Íróként akár egy évet is vár a végeredményre, mégis végig előre eltervezetten dolgozik.

A kegyúr hatalmának ára

Legutóbbi, nemrégiben megjelent és máris az eladási listák élére került A Kegyúr című kötetben arra kereste a választ, milyen hiány és temperamentum szüli a világuralmi törekvéseket. Vajon miből fakad az olthatatlan becsvágy? 

– Az ember jellemét a korai évek határozzák meg, de vajon mi formálta annak a személyiségét, aki az ország leggazdagabb uraként sem nyughat? És közben gondoljunk bele abba is, hány lehetőséget hagyunk ki életünk során csak azért, mert nincs bennünk elég törekvés, akarat? Az első szerelem lehet az utolsó? Vajon a cél szentesítheti az eszközt? Megannyi kérdés. Találkoztam már karizmatikus emberrel és megdöbbentő az erejük, a hatásuk. De azt kérdezném meg tőlük, mi vajon a hatalom ára? Számomra a legfontosabb tanulság, hogy soha ne hazudjunk magunknak – mondta Karády Anna.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában