Rémálom a Horváth Mihály utcában

Közönségtalálkozót rendeztek a REÖK-ben kedden. Kiderült, hogy rémálom megelevenítésére készülnek gőzerővel a Szegedi Nemzeti Színház alkotói. Jövő héten Bulgakov Iván, a rettentő című komédiájának premierjével indul az évad.

Koós Kata

Lehet-e kétszer nem ugyanabba a folyóba lépni? – foglalta össze a kifordított költői kérdéssel a Szegedi Nemzeti Színház évadnyitó bemutatójának központi problémafelvetését Fábián Péter rendező a közelgő premier apropóján rendezett közönségtalálkozón kedden a REÖK-ben. Bulgakov Iván, a rettentő című komédiájának bemutatóját október 4-én tartják a Kisszínházban. 

Szegedi Nemzeti Színház, közönségtalálkozó, REÖK
Fábián Péter, Gömöri Krisztián, Barnák László, Menczel Andrea, Vicei Zsolt és Rédei Roland mesélt az évadnyitó premierről a Szegedi Nemzeti Színház keddi közönségtalálkozóján. Fotó: Karnok Csaba

A közönségtalálkozón kiderült, hogy szó szerint rémálom elevenedik majd meg a Horváth Mihály utcában. Mégpedig 1935-ben Moszkvában, egy idealista tudós (Rédei Roland) szűkös társbérletében, aki egy időgép összeszerelésén dolgozik. Ahogyan az előadásban tolvajt alakító Vicei Zsolt utalt rá, egy olyan korban, amikor a félelem nem csak kóstolgatta, de falta a lelkeket. A történet szerint a tudós munka közben elalszik, és rémálmot lát, amelyben a gép elindul, megnyílik a tér-idő kontinuum, és hirtelen a kicsiny szoba Rettegett Iván cár palotájává alakul, a tudóst zaklató, házsártos házfelügyelő pedig egy csapásra 1568-ban találja magát.

Mit ad Isten, a lakótömb házfelügyelője és Rettegett Iván helyet cserélnek. Ebből adódik megannyi helyzetkomikum és kalamajka. Egy elég keserű történelmi tanulság áll az amúgy igencsak mókás történet hátterében, miszerint a házmester és maga Rettegett Iván könnyen helyettesíthető egymással. A kis ember, aki hatalmaskodni akar, és a hatalmas ember kicsinyessége korokon átível és évszázadokat negligál. Ma, amikor lassan három éve dúl a szomszédunkban egy háború, azt érzem, hogy nagyon fontos ezt itt és most elővenni 

– fogalmazott Fábián Péter. 

Szegedi Nemzeti Színház, közönségtalálkozó, REÖK
Sokan vettek részt az eseményen. Fotó: Karnok Csaba

A házfelügyelő és az uralkodó ugyanis külsőre olyan, mintha ikrek lennének. Az előadásban mindkét karaktert Gömöri Krisztián kelti majd élere, aki kiemelte, hogy a darab mély gondolatisága mellett az előadás bővelkedni fog a komikus helyzetekben.

A rendező a látványvilág kapcsán elmondta, hogy izgalmas térjátékkal készülnek a közönségnek. Emellett azt is elárulta, hogy az előadásban több olyan kikacsintás is lesz, amely kimondottan mai világunkról szól.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában