Helyi kultúra

2024.08.29. 17:47

A Vásárhelyi Őszi Tárlatot rendezve több száz kilót mozgatnak - Galéria

A díjazottak névsora egészen az október 5-i megnyitóig titkos, de már rendezik a 70. Vásárhelyi Őszi Tárlatot a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában. Nátyi Róbert kurátor a rendezési elvekről mesélt a félezerből kiválogatott 158 alkotás között.

Tábori Szilvia

– A kiállítótér makacs tény, elbizakodottság lenne azt gondolni, hogy dolgozhatunk ellene. Megpróbálhatnánk, de az kényszeredett, szakmánk szándékával ellenkező eredményt hozna – nyilatkozta lapunknak Nátyi Róbert művészettörténész, a 70. Vásárhelyi Őszi Tárlat kurátora, miután megkezdte az október 5-én megnyíló jubileumi tárlat rendezését az Alföldi Galériában. 

Kifinomult összjáték mire minden a helyére kerül a Vásárhelyi Őszi Tárlat október 5-i megnyitóig.
Kifinomult összjáték mire minden a helyére kerül a Vásárhelyi Őszi Tárlat október 5-i megnyitóig. Fotó: Török János  

158 alkotás lesz az idei Őszi Tárlaton

Már tavaly is a korábbiaknál jóval kevesebb művet válogattak be, idén még szigorúbb munkával végül 158 alkotásra mondtak igent a zsűritagok. Nátyi szerint még tavaly is a termek befogadóképességének határán egyensúlyoztak, idén valamennyi alkotás úgy érvényesülhet, ahogy megérdemli. A kurátor szerint miként az embernek, úgy az alkotásnak is megvan a maga aurája, és az minél intenzívebben érvényesülhet, annál erőteljesebben szólítja meg közönségét. Az egyéni hangsúlyokhoz viszont kell az önálló tér, a szellős, elegáns elrendezés.

– Korábban sok esetben a művek összessége adta az őszi tárlatok erejét, ezúttal nem lesz meg az az évtizedekkel ezelőtt jellemző összhangzat, amely olykor a kimagasló művek hatását akár még gyengítette is. Ezúttal arra törekszünk hogy minden mű megszólalhasson a saját hangján – hangsúlyozta a tárlat rendezője. Úgy látja, a Vásárhelyi Őszi Tárlat nem egy vaslogika mentén összeállítható szerkezet. A rendezéssel úgy vezetik majd a közönséget, hogy teremről teremre haladva logikus összképet kapjon. Erre különösen alkalmas az Alföldi Galéria. Az Őszi Tárlat kurátori feladatai felé évekre elkötelezett művészettörténész szerint a tárlat a 21. századnak szól, a világ bármely tájáról ide csöppenve európai léptékű kiállítás valósul meg.

Festményből lesz látható a legtöbb

Nátyi Róbert művészettörténész, kurátor rendezésében 88 festmény, 34 grafika, valamint 32 plasztika és négy egyéb kategóriájú alkotás kap helyet október 5-től a hódmezővásárhelyi főtéri kiállítóhely földszinti termeiben. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában