A hőlégballonozás ma már jórészt technikai sport

2024.09.14. 09:20

A világbajnokság, ahol a szél és az eső volt az úr – GALÉRIA, VIDEÓ

Az elmúlt napokban – bár a vártnál kevesebbszer – de jónéhányszor ellepték a szegedi eget a hőlégballonok. Kíváncsiak voltunk, hogy látták a világbajnokságot a szervezők és a versenyzők, így a leglátványosabb program, a csütörtöki közös felszállás előtt magyar és külföldi pilótát is faggattunk, akik belátást engedtek ebbe a különleges sportba.

Timár Kriszta

Pénteken véget ért a 25. FAI Hőlégballon Világbajnokság Szegeden, melyen összesen 120 pilóta vett részt. Az év egyik legjobban várt eseménye volt, hiszen a városlakók és a környéken élők számára hatalmas élmény ennyi óriási „lufit” az égen látni. Kisgyerekes családok, fotósok és lelkes ballonvadászok napról napra azt lesték, milyen helyszínekről szállnak fel a versenyzők és igyekeztek odaérni, hogy közelről nézhessék ezt a különleges sportot, sőt sokan kifejezetten azért utaztak a városba, hogy láthassák a versenyt. Csakhogy az időjárás jelentősen keresztülhúzta mindenki számítását: a hónapok óta tartó hőség és szárazság után éppen a verseny időpontjára fordult barátságtalan őszre az időjárás, mely jelentősen lerövidítette a programot.

Karnok Csaba
Látványos és különleges sport a hőlégballonozás.
Fotó: Karnok Csaba

Tíz versenyrepülést terveztünk, ebből 5 tudott megvalósulni péntek délelőttig. Mivel azonban a világbajnokság minimum előírása 2 nap repülés és 3 feladat teljesítése, így érvényes lett a szegedi verseny 

– mondta el lapunknak Pálhegyi Zoltán versenyigazgató-helyettes, aki azt is elmagyarázta, miért van ennyire kitéve az időjárásnak ez a sport.

Az eső és a szél is ellenség

Az eső több szempontból sem tesz jót. Egyrészt mivel a kupola tetején közel 100 fok van, a ráeső csapadék főzi az anyagot. Másrészt egy ballonban nagyjából egy kilométernyi anyag van. Ha ez elázik, jelentősen megváltozik a jármű súlya

 – magyarázta. A másik nagy ellenség a szél: másodpercenként 5 méteresnél erősebb légmozgás esetén már nem szállnak fel ezek a járművek. Ahogyan a turbulens levegő is kizáró ok, vagyis amikor például a talajszinten nyugodt a légmozgás, felette viszont gyors.

 Minden versenyrepülés előtt van egy eligazítás, akkor jelentik be, hogy felszállhatnak-e a hőlégballonok vagy törlik az adott programot. De volt egy olyan napunk is, amikor az eligazításon még minden jónak tűnt, a felszállás helyszínére érve azonban kiderült, hogy alakulóban van egy esőgóc, melyet nem jeleztek előre, így végül nem indultak útnak a versenyzők 

– mesélte.

Karnok Csaba
Pálhegyi Zoltán verseny igazgató helyettes. 
Fotó: Karnok Csaba

A csapatsport, ahol csak a pilótát jegyzik

Amikor éppen tudtak repülni, a világbajnokság résztvevői reggel kettő, délután egy-másfél órát voltak a levegőben. A világbajnokság programjában összesen 21-féle feladat szerepel, ezek közül oldottak meg az út során többet. Volt például jelzőszalag célbadobás, közös felszállással a leghamarabbi célbajutás és területfogalás is. 

Ez egy csapatsport, de csak a pilótát jegyzik a versenyen. A ballonokban a verseny során egy vagy két személy van, de egyre több esetben elegendő csupán a pilóta, hiszen az elektromos eszközök már kiváltották a navigátor szerepét. A földi személyzet így a ballonállításban, a szélmérésben és az aktuális információkkal tudja segíteni azt, aki repül 

– magyarázta Pálhegyi Zoltán, aki szerint a hőlégballonozás jelentős mértékben technikai sport. És nem csupán azért, mert ennek a járműnek lényegében csak a repülési magaságát lehet szabályozni, így használva ki a különböző magasságban lévő eltérő légmozgásokat.

Megváltozott például a ballonok alakja: a régi cseppet most a szilva váltotta fel, hogy jobb legyen az emelkedése és a süllyedése. A két égőnek, ami benne van, darabja 3800 kilowatt teljesítményt, azaz 10 ezer lóerőt tud leadni, vagyis a megtervezése is már hatalmas művészet. De változnak a kosarak és a pilótát segítő szoftverek is, vagyis minél modernebb egy hőlégballon, annál esélyesebb a győzelemre

 – mondta.

Magyarok is repültek

A szegedi világbajnokságon négy magyar pilóta vett részt. Molnár Péter, Garab Szabolcs és Nagy Péter mellett a női nemet Becz Rita képviselte. A Sopron mellett élő hölgy 30 éve repül hőlégballonnal. 

A tudáson, a technikán és a szerencsén múlik, ki hogy szerepel egy versenyen

 – foglalta össze a legfontosabb szempontokat. Mint mondta, nagyon sokmindenre kell egy pilótának figyelnie: a feladatra, a pillanatnyi időjárásra és a többiek mozgására egyaránt. 

Fizikailag ugyanakkor nem megterhelő, szóval én sem értem, miért nincs sokkal több nő a mezőnyben

 – mosolygott. Ő egyébként nagy tapasztalata ellenére még nem vett részt korábban ilyen nagy létszámú versenyen. 

Nehéz ennyi ballon között repülni. Komoly felelősség van mindenkin, hiszen mindig csak a felül lévő jármű látja a másikat. Itt Szegeden ráadásul a szelet sem lehet tervezni, szóval nagy a kihívás. És mindezek mellett itt az is nagyon fontos, hogy a határon ne repüljünk át

 – mondta.

Nem olcsó mulatság

Rita egyébként abból sem csinált titkot, hogy ez egy rendkívül drága sport. 

Én 10 éve vettem a ballonomat, ami már akkor is használt volt. Egy új kupola ára nagyjából 12 ezer euro körül van, a kosár, égő is használtan kerül 3 ezer euróba 

– sorolta. És ő még spórolós költségvetésű pilótának számít. A szegedi verseny egyik legkülönlegesebb ballonja az a hajó alakú volt, melyet egy holland pilóta navigált. Ennek kupolasúlya 410 kilogramm volt, egy 1200 köbméteres ballonhoz varrták hozzá a kiegészítőket. Hogy az összmérete mekkora, azt még a pilóta sem tudta megmondani, így az árát már nem is firtattuk. Azt mindenesetre megtudtuk, hogy csak a felfújása fél óráig tart, előtte ugyanennyi a széthajtogatása.

Persze vannak olyan szerencsések, akiknek a költségek nem ugyanazt jelenti, mint egy átlagversenyzőnek – például mert a szülei ballongyárosok. A brazil Markus Dikran Kalousdian ilyen szerencsés: ő Szegeden egy vadonatúj hőlégballonnal repült, melyet egy brazil cég szponzorált. A 32 éves fiatalember egyébként hatalmas lelkesedéssel beszélt a világbajnokságról. 

A valaha volt legjobb esemény lenne, ha az időjárás kegyesebb lett volna hozzánk. De így is hatalmas gratuláció a szervezőknek, mert minden, amit befolyásolni tudtak, tökéletes volt és a környezet is szuper 

– mondta.

A versenyben végül a péntek reggeli volt az utolsó repülés, délután már nem szálltak fel a ballonok, és mivel a következő napra is rossz időt jósoltak, így a világbajnokság a tervezettnél hamarabb, ezen a napon véget ért. Mint a szervezők írták, reméljük legközelebb sokkal kegyesebb lesz hozzánk az időjárás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában