Időjárás

2024.09.14. 09:29

Szélvihar és heves esőzések várhatók szombat estétől

Delmagyar.hu

A HungaroMet Zrt. figyelmeztetése szerint szombat estétől erős szélviharra és jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani Magyarország nyugati és középső részén. A Dunántúl egyes részein, különösen a Soproni- és Kőszegi-hegység, valamint a Balaton környékén, a szél sebessége akár az óránkénti 110-120 kilométert is elérheti. Az Északi-középhegységben és a nyugati vármegyékben 30-50 milliméter eső is hullhat. A meteorológiai szolgálat nem zárja ki, hogy a veszélyes időjárási viszonyok miatt piros riasztást adjanak ki szombat éjszaka.

Az érintett területeken másodfokú (narancs) figyelmeztetés van érvényben a szélvihar miatt. Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Somogy vármegyében az óránkénti 90 kilométeres széllökések miatt különösen óvatosnak kell lenni. Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna és Zala vármegyékben elsőfokú (sárga) figyelmeztetést adtak ki, ahol a szél sebessége elérheti a 70 kilométer per órát.

Az esőzések terén is jelentős mennyiség várható, főleg a nyugati és középső vármegyékben, valamint az Északi-középhegység térségében, ahol akár 50 milliméter eső is lehullhat vasárnapra virradóan. Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves és Pest vármegyében másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várható csapadékmennyiség miatt, míg az ország nagy részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, kivéve Békés vármegyét, ahol kisebb esőzések várhatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!