Szegedi hírek

2024.08.26. 19:30

Hét országból érkeztek Biblia-tudósok Szegedre - Galéria

Koós Kata

Elkezdődött hétfőn a 35. Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia a Szegedi Dóm Látogatóközpontban. Hét országból, a legtávolabbról Japánból érkeztek előadók a tanácskozásra, amelynek elején Benyik György alapító-főszervező, a tarjánvárosi Szent Gellért templom plébánosa összegezte köszöntőjében az 1988-ban alapított konferencia eddigi eredményeit. 

Benyik György alapítő-főszervező a meditatív Biblia-élményt állította az idei konferencia fókuszába.
Benyik György alapítő-főszervező a meditatív Biblia-élményt állította az idei konferencia fókuszába. Fotó: Karnok Csaba

Az eddig elhangzott, körülbelül 800 előadást összesen negyven kötetben tették már közzé, és a világ hetven egyeteméről érkeztek már Biblia-tudósok a szegedi tanácskozásra. A legnagyobb visszhangot a tavalyi bibliai hermeneutikai konferencia keltette, amelyen a biblikus és teológus professzorok mellett nagy számban vettek részt bölcsészek is, továbbá első alkalommal közölt reprezentatív cikkeket az előadóktól a Magyar Tudományos Akadémia folyóirata. Benyik atya úgy fogalmazott, hogy a harmincéves ökumenikus párbeszéd kulturális párbeszéddé szélesedett ki.

A főszervező az idei program munkacímének Nursiai Benedek Lectio divina, lectio humana mottóját választotta, aki kidolgozta a spirituális Biblia-olvasás elveit. A Szentírás szimpla szövegelemzése helyett a befogadó lelki mozgására helyezte a hangsúlyt. Így a meditatív kultúra áll az idei konferencia fókuszában. Három nap alatt 35 előadás hangzik el a témában. Kedden este 19 órakor a szegedi dómban adják át a Joachim Gnilka-díjat Kustár Zoltánnak, a Debreceni református egyetem rektorának egy koncert keretében, amelyen a Szegedi Ökumenikus kórus és a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködik.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában