Újabb POFOSZ-szervezet

2024.08.25. 18:00

1956 szellemiségét őrzik

A Politikai Foglyok Országos Szövetségén (POFOSZ) belül alakult meg a Békés Vármegyei Szervezet Magyar Október Hagyományőrző Tagozata. A társaság céla, hogy őrizze 1956 szellemiségét, nem hivatalos elnöke pedig a hódmezővásárhelyi Nagy Gyöngyi történész.

Kovács Erika

Békéscsaba a forradalom vidéki eseményeinek fontos központja volt 1956 októberében. 

Fekete Pál emlékest Két éve hunyt el Fekete Pál, ennek apropóján szervezett emlékére estet a POFOSZ Békés vármegyei szervezetén belül létrejött Magyar Október Hagyományőrző Tagozat Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban. Fekete Pál 1956-os hős, Békéscsaba díszpolgára, neki köszönhető, hogy 1956-ban nem lőtték szét a várost a bevonuló szovjetek. Békéscsabát mindig az életét meghatározó városnak tartotta. Fotó: Licska Balázs LB Békés Megyei Hírlap Képen: dr. Nagy Gyöngyi- történész, pedagógus

1956 békéscsabai hőse Fekete Pál

– A forradalmi bizottság elnökévé Fekete Pál tanárt választották, aki 1953-tól tanított a Békéscsabai 1. számú Általános Iskolában és a Rózsa Ferenc Gimnáziumban. Ismert egyéniség volt a megyeszékhelyen, amiben az is közrejátszott, hogy társdalom- és természettudományi előadásokat tartott. Hogy Békéscsabán nem történt semmilyen atrocitás, mint Budapesten vagy például Mosonmagyaróváron, Salgótarjánban, elsősorban Fekete Pálnak köszönhető, aki orosz – történelem szakos tanár volt, oroszul tolmácsolási szinten beszélt – mondta Nagy Gyöngyi.

Az orosz tankok előtt vonult

Fekete Pál felvette a kapcsolatot a Békéscsabára érkező orosz katonákkal, négyszer tárgyalt a parancsnokokkal, hogy ne lőjék szét Békéscsabát. A szovjetek belementek, azzal a feltétellel, ha a Fekete Pál megy a tankok előtt. Az ő személye volt a garancia arra, hogy nem folyik vér. Békéscsabát Fekete Pál tehát megmentette. Ezért súlyos árat fizetett, mert a forradalom leverése után először halálra ítélték, majd életfogytiglani börtönbüntetésre változtatták. Az ország több börtönében raboskodott, három évet magánzárkában töltött. Hét év után, 1963. március 26-án szabadult amnesztiával. A tanári pályától eltiltották, segédmunkásként dolgozhatott csak. A rendszerváltozás után több kitüntetéssel is elismerték.

Szeptemberben Wittner Máriáról emlékeznek meg

- A Magyar Október Hagyományőrző Tagozat elsősorban azért alakult, mert a POFOSZ tagjai egyre idősebbek, sokakat már elvesztettük. Fekete Pál is elhunyt két éve. A mi feladatunk a hagyományőrzés, hogy tovább vigyük az ’56-os szellemiséget. Fekete Pál halálának 2. évfordulójára emlékestet szerveztünk. Szeptemberben pedig Wittner Máriáról emlékezünk meg a Fekete Pál Gyűjteményben – tudtuk meg Nagy Gyöngyitől 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában