Szegedi hírek

2024.07.20. 20:45

Két napra visszatért a múlt, amikor még bábbal és kartonnal is jót tudtunk játszani - GALÉRIA

Az újszegedi Liget két napra olyan hellyé változott, ahol kartonból egy egész állam felépíthető, és ahol a gyerekek a legegyszerűbb játékokat újra fel tudják fedezni. A SZINkópé Fesztiválon a báboké a főszerep, de legalább ilyen hangsúlyos, hogy megmutatják, milyen a minőségi időtöltés a fiatalok számára.

Timár Kriszta

Fotó: Török János

Amár jól bevált helyszínen, de a szokásosnál korábbi időpontban rendezte meg idén a Kövér Béla Bábszínház a SZINkópé fesztivált. Ezúttal nem a Szegedi Ifjúsági Napokkal egyidőben, hanem most hétvégén varázsolták bábos paradicsommá a Ligetet, ahol a bábelőadások mellett koncertekkel és különböző játékokkal várták az érdeklődőket. Egyfajta minőségi időutazáson vehet részt, aki kilátogat erre a programra, hiszen a digitális kütyükkel és modern, villózó játékokkal csábító 21. században minőségi, ámde hihetetlenül egyszerű, offline kihívásokkal szembesülhetnek – és persze azzal is, milyen izgalmas szórakozást képesek nyújtani fából és kartondobozokból fabrikált kellékek. 

Bábelőadásokkal, koncertekkel és minőségi, offline játékokkal várta a gyerekeket a SZINkópé Fesztivál.
Bábelőadásokkal, koncertekkel és minőségi, offline játékokkal várta a gyerekeket a SZINkópé Fesztivál. Fotó: Török János

A Liget sétányán egymást érték a kézügyességet vagy éppen türelmet igénylő játékok. A légfociban például itt nem az elektronika fújta a labdát, hanem a játékos a kezében tartott pumpával. És a labirintusból sem egérklikkelgetéssel lehetett kivezetni a golyót, hanem a a pálya egyensúlyozásával és billegtetésével.

– Nagyon tetszik. Nem láttam még ilyet – mondta a bökdösődővel játszva a 8 éves Lili. Ő öccsével és unokatesójával érkezett a rendezvényre és rögtön leragadtak a játékoknál. Hozzátette: mindenképpen néznek előadást is, még sosem volt bábszínházban.

A 6 éves Kornél késő délelőttre viszont már 3 előadásról is véleményt tudott mondani, ők reggel óta kint voltak. – A Vitéz László tetszett legjobban – mesélte. Nagymamája, Erika hozzátette: az még neki is nagy élmény volt, hiszen élőben még sosem látta ezt a nagy klasszikust.

A Port Ciggedin játszóhelyen egy kooperatív társasjátékban vehettek részt a gyerekek: a kartonból épített miniállamban gabona- és sókereskedők lehettek, az egyes állomásokon pedig különböző feladatokat kellett végrehajtaniuk. Itt egész nap sokan voltak, de lehetett ismerkedni a bábokkal vagy egyszerűen csak piknikezni is két program között. A rendezvény még vasárnap is tart a Ligetben. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában