A balástyai Böröcz Tamás szívóssága, kitartása és szimmetriája miatt szereti

2024.07.02. 15:30

Virágzik, majd meghal az agávé

Az agávé életében egyszer virágzik igazán, utána meghal. A balástyai kertész, Böröcz Tamás tanyáján egyszerre kettő is „díszbe” öltözött, az egyik mintegy 8 méteres virágzatot növesztett, impozáns látvány. Vendéglátónk főleg szívóssága, kitartása és szimmetriája miatt kedveli ezt a növényt.

Imre Péter Géza

Az egész család, Tamás, a felesége, Edina és kislányuk Emília is büszke az agávéra. Fotó: Imre Péter

Az 50 éves Böröcz Tamás 30 esztendeje kertészkedik, virággal, gerberával és szegfűvel kezdte, manapság zöldséggel, főleg karalábéval foglalkozik – nagyon szereti a növényeket. Agávét először korábbi görögországi nyaralásán látott, nagyon megtetszett neki, elhatározta, neki is lesz.

– Hazatérésem után, már 2006-ban a Déli Apróban felfedeztem egy szegedi, Szent István tér környéki hirdetést, hogy három agávé elvihető, elmentem és elhoztam, addigi tulajdonosai Horvátországból hozták emlékbe. Amennyire szép, annyira macerás: lándzsás levelei befelé fogazottak, tüskések, a csúcsuk tövisben végződik, nincs is „ellensége”, sem rovar, sem más állat, pedig jelentős a víz- és tápanyagtartalma – mondta Tamás, hozzátéve: 25-40 évente virágzik – idén a korai, februári-márciusi meleg kedvezett ennek –, és utána meghal, elpusztul. Nála jelenleg kettő növeszt „virágtartót”, az egyik 8 méteres.

– Hogy miért szeretem? A szívóssága, a kitartása és a szimmetriája miatt, utóbbira magyarázat, hogy a levelei, ahol őshonos, úgy gyűjtik össze a reggeli harmatot, hogy egyik szintről csöpög a másikra, és végül mind a tövéhez jut – indokolt Böröcz Tamás. Közben a közös fotóhoz megérkezett felesége, Edina és 10 éves kislánya, Emília, utóbbinak inkább az állatok, a macskák a kedvencei, Bagira már „apportírozott” neki fácánt, nyulat, cickányt, siklót, gyíkot, egeret és vakondot.

– Érdekes növény az agávé: a hosszú száron lévő bugavirágzatokban összesen 3-4 ezer, 10 centis liliomszerű virág van, mégis a mellette, a talajon lévő oldalsarjakról szaporítják, azokból legalább 20-30 kis egyed nő a tövénél. Ez az egyszerűbb eljárás, a magok ugyanis kemény tokban rejtőznek. Az anyanövény végül azért pusztul el, mert a benne lévő összegyűjtött vizet, tápanyagot folyamatosan a szárba pumpálja, már most látható, hogy fonnyad, végül teljesen elszárad – magyarázta Tamás.

Érdekességként megemlítette, a kisebb agávé már tavaly is virágzott, de az nem lett tökéletes, így nem halt meg, az idén újrakezdte és három alacsonyabb, kisebb virágzatot nevelt és nevel. A pálma, főnixpálma, banánfa, fügefa és gyömbér társaságában lévő mindhárom példány kábé 35 éves, de a csíkos változat még „kivár”, szerinte pár év múlva virágozhat. Abban maradtunk, azt is megnézzük.

Keretes: Az agávéról

Neve a latinosított ógörög agavusz szóból ered, jelentése jeles, előkelő, illusztris. Amerikában honos Dél-Amerikától Észak-Amerika déli részéig, a legtöbb faj Mexikóban, illetve az Egyesült Államokban él. Dísz-, illetve haszonnövénynek valamennyi kontinensre átvitték a trópusi, szubtrópusi és mérsékelt meleg régiókba, ahol aztán több faja kivadult. Mexikó őslakói állítólag már 9000 éve termesztették.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában