Egyre több nő érdeklődik a katonai pálya iránt

2024.07.04. 18:00

Honvédelmi táborban képzik az alfa generációt – Galéria

Paintball pályát is építenek saját maguknak a honvédelmi tábor alfa generációs gyerekei a vásárhelyi laktanyában. Egyre több lány van a résztvevők között és legalább olyan kitartóak, mint fiú társaik. Vezetőik szerint a honvédelmi tábor nem kiképzés, de a túlélési technikák jól jönnek majd az életben.

Tábori Szilvia

Fotó: Tábori Szilvia

Ugyan nem a túlélésért kell harcolniuk, de a hétköznapi élethez is nélkülözhetetlen készségeket fejleszt a vásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyában ismét megtartott bentlakásos honvédelmi tábor. A résztvevő 12-14 éves, alfa generációs gyerekek leginkább az online térhez szoktak, számukra a szórakozást egyre inkább az elektronikus technológia jelenti. Ezen a héten viszont a katonás tábori élettel kacérkodnak: a laktanya területén felállított, többszemélyes sátrakban alszanak, van légpuska lövészet, elsősegély és túlélési gyakorlat, paintball és szerencsére közösségi tapasztalat minden mennyiségben.

honvédelmi
A honvédelmi tábor izgalmai: teher alatt, csapatban, katonás feladatokkal. Fotó: Tábori Szilvia

Honvédelmi tábor sátrakban

A tábori csapatmozgást kezdetektől, tehát több mint tíz éve felügyelő Hazadi János őrnagy elmondása szerint vannak visszatérők, de leginkább cserélődik az ifjak állománya. Olyan sokfelől érkeznek viszont az országból, hogy többségük egyáltalán nem ismeri egymást. Márpedig itt rákényszerülnek a csapatmunkára, akár megvannak a szociális készségeik, akár nem. A honvédelmi tábor célja soktényezős Hazadi János szerint: a katonai élettel, olyan sosem próbált tevékenységekkel, mint a légpuska lövészet mindig izgalmas ismerkedni. Ahogy az is jól jön, ha a meglehetősen individualista világban szocializálódó gyerekeknek egymáshoz alkalmazkodva kell helytállni.

Nők a seregben

Utoljára éppen a Lynx pilot programjában derült ki, hogy a jelentkezők, bevonulók nagy része volt már korábban honvédelmi táborban 

– mondta Hazadi János. Hozzátette azt is, láthatóan egyre több a lány résztvevő, ahogy a katonai hivatás is egyre több nő számára vonzó életpálya. Hazady úgy látja, monotóniatűrésük kifejezetten jól jön bizonyos speciális területeken, így mindenképp szükséges a jelenlétük.

A kadét rajparancsnok

A vásárhelyi honvéd középiskola kadétjai koordinálják a táborban kialakult csapatokat. Ennek céljáról az őrnagy úgy fogalmazott, hogy a katonai pályára készülő tanulók így megismerik saját irányítói képességüket. Ráadásul korban közelebb állva a résztvevőkhöz, jobban értik őket, egyfajta közvetítő szerepet tudnak vállalnak az idősebb vezetők és a gyerekek között.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában