Kevesebbe került, mint tervezték a 3,4 kilométeres 15 tonna teherbírású szakasz

2024.07.04. 16:30

Út köti össze Szegvárt Derekegyházzal

Elkészült a Szegvárt Derekegyházzal összekötő 3,4 kilométeres út, amely Szegváron a benzinkúttal szemben kezdődik és az úgynevezett derekegyházi körforgalomhoz csatlakozik. Így az arra közlekedőknek nem kell többet Szentes felé kerülniük, mintegy 6 kilométerrel rövidült az új szakasz hatására a távolság.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

Az új út hossza 3,4 kilométer, a szélessége pedig 4 méter. Mindkét oldalon 1-1 méter nemes padka szegélyezi. A szakasz nettó 190 millió forintba került, olcsóbb lett, mint amire számítottunk 

– mondta Szabó Tibor György, Szegvár polgármestere.

út
Az út 15 tonna teherbírású, vagyis kamionokkal, kombájnokkal nem használható. Fotó: Kovács Erika

Még nem történt meg az út műszaki átadása

A nyílt közbeszerzési eljárás nyertese a bekerülési összeg alatt vállalta el a munkát. A pályázati pénz mellett településünk 30 millió forint önrésszel járult hozzá az út építéséhez. Megtudtuk, a kivitelező már készre jelentette a munkát, a műszaki ellenőr viszont hiánypótlásokat kért, például a nemes padka földdel történő megtámasztását és a dokumentációk ellenőrzése is most zajlik. A műszaki átadás-átvétel ezek után történik majd meg.

Már túl vannak az első műszaki mentésen

Az út 15 tonna terhelésű, ami egyébként az áthaladó forgalom mellett turisztikai- és mezőgazdasági célokat is használ, nincs lezárva, már lehet közlekedni rajta. Használják is. Sokan kerékpárral, mások személyautóval próbálták ki az új szakaszt. Már az első műszaki mentésen is túl vagyunk. A tábla tilalma ellenére egy román rendszámú kamion is behajtott az új útra. Ráadásul, nem tudjuk miért, talán meg akart fordulni, lement róla, és a szántóföldön elsüllyedt. Nagy teherautóval és munkagéppel húzták vissza az útra 

– említette meg Szabó Tibor György.

Biciklivel mennek a derekegyházi palacsintafesztiválra

A súlykorlátozás miatt nemcsak kamionok, de például kombájnok sem hajthatnak rá a mezőgazdasági útra. A polgármester hangsúlyozta, a nagy súlyú mezőgazdasági gépekkel más irányból is megközelíthetők a földek.

Az út hivatalos átadását őszre tervezik, de a jövő héten kezdődő derekegyházi palacsintafesztiválra már szervez az önkormányzat egy kerékpáros túrát az új szakaszon. A polgármester megjegyezte, a szegváriak az új, turisztikai célokat is szolgáló 3,4 kilométeres úttal együtt akár Orosházáig is elkerékpározhatnak nagy biztonsággal, hiszen a körforgalomtól végig kerékpárút is van. Az új utat a Kurca TV Agrárpercek című műsora jóvoltából olvasóink virtuálisan is bejárhatják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában