Helyi kultúra

2024.07.21. 15:30

Az útvesztő továbbra is népszerű – GALÉRIA

Szórakoztató programok, népi játékok, hagyományos ételek és italok, s persze a labirintus felfedezésének élménye várja idén is a látogatókat Kiszombor határában. Az idei kukorica-útvesztő sorrendben a tizenhatodik – augusztus 20-ig lesz nyitva.

Szabó Imre

– Úgy látom, a program népszerűsége töretlen – osztotta meg velünk tapasztalatát szombaton a kiszombori kukorica-útvesztőnél az önkéntesek egyike, Sinka Lajosné, a szervező Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör régi tagja.

Útvesztő Kiszombor határában.
Útvesztő nincs kísérő programok és hagyományos finomságok nélkül. Fotó: Szabó Imre

Útvesztő finomságokkal

Mint tapasztaltuk, az ide érkezőket nem csak a 4 és fél hektáros területen kialakított labirintus várja, hanem – többek között – hagyományos finomságok is. Sinkáné az egyik, aki ezek elkészítését vállalta. A vendégeket főtt kukoricával, hagymás zsíros kenyérrel és kenyérlángossal vagy fánkkal kínálják. Úgy láttuk, minden gyorsan elfogyott.

– Tíz éve vagyok itt, és bár az útvesztőben csak egyszer jártam, mindig szívesen jövök. Szeretjük csinálni, azon vagyunk, hogy jól érezzék magukat az emberek – mondta.

Szerte a világból

Ez a törekvés sikeresnek tűnik, hiszen a labirintus bejárását követően a látogatók általában maradnak még és részt vesznek a különböző játékokban, megnézik a bemutatókat. Amikor ott jártunk, épp azt lehetett megnézni, milyen ügyesek a Köröstorki Ebtanoda Kutyasport Egyesület idomított állatai. A mintegy 100 órányi munkával kialakított útvesztőben amúgy elég sok időt el lehet tölteni – aki elsőre megtalálja a helyes utat, az 2 kilométer megtétele után juthat ki. 

Érdeklődők pedig nagyon sokfelől jönnek. A bejáratnál kirakott táblák egyikén országos, a másikon világtérkép látható – ezeken pedig ki-ki bejelölheti, honnan érkezett. A hazain többek között Debrecent, Budapestet, Szentendrét, Székesfehérvárt és Kunszentmártont jelölték meg, a nemzetközin pedig Svédországot és Olaszországot.

A falu központjától 2 és fél kilométerre található útvesztő augusztus 20-ig fogadja vendégeit. Vasárnaptól csütörtökig délután 4-től este 8-ig, pénteken és szombaton délután 4-től éjfélig tart nyitva. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában