Napszínes

2024.06.20. 21:30

Nem minden liliomfa virágzik el pár hét alatt

Timár Kriszta

Ez a liliomfa egész nyáron virágzik. Fotó: Gémes Sándor

Ha liliomfát emlegetünk, a szegedieknek minden bizonnyal a Széchenyi téri jut eszébe. A városképi jelentőségű növény minden tavasszal megörvendezteti néhány hétre az ittenieket gyönyörű virágaival, amelyek még a lombfakadás előtt lehullanak. Aki azonban azt hinné, hogy egy évet kell várni arra, hogy ismét gyönyörködhessünk ilyen különleges szirmokban, az téved. Van ugyanis a Dugonics utcában – és lehet, hogy máshol is, de mi itt fedeztük fel – egy örökzöld liliomfa, amely épp most pompázik teljes díszben fehér, kelyhet formázó virágaival. És nem csak néhány napig, hiszen ennél a fajtánál az erősen illatos virágok nyár elejétől kora őszig folyamatosan nyílnak.

Fotó: Gémes Sándor 

A dél-amerikai származású örökzöld magnólia néhány évtizede kezdte meghódítani Magyarországot. Az egzotikus szépséggel a hobbikertészek még csak ismerkednek. Olaszországban az utcai sorfának ültetett példányokat kora tavasszal úgy vágják, mint mi a babérmeggy sövényt a hajtásnövekedés megindulásakor. Gondozásáról annyit kell még tudni – ha valakinek most megtetszett volna –, hogy import növények még nincsenek megedződve a mi éghajlatunkhoz, ezért szükséges lehet a növényeket ideiglenesen letakarni a hidegebb időszakokban. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában