Helyi kultúra

2024.06.24. 14:57

A ledér és szertelen rokokó találkozása a punk stílussal

A harmóniát sugárzó barokkal ellentétben, aszimmetria, bokavillantások, szeszély és ledérség jellemezte a rokokót. A 18. századi divatirányzatot sokáig gúny övezte, ám 20. századi neves tervezők bebizonyították fontosságát.

Tábori Szilvia

Némi ledérséggel, szeszéllyel és szertelenséggel követte a rokokó a 18. század eleji Franciaországban a pompát és a gazdag díszítést ugyancsak kedvelő, ám szigorúbb barokk stílust. A telt idomok hódolatát a fűzők formálta darázsderék, a vékony, karcsú vonalak iránti rajongás váltotta. Bessenyei Vanda történész doktoranda előadásában hangsúlyozta, a divat mindig befolyásolta az ideális testképet, ahogy fordítva is igaz. A rokokó idején a test realitását háttérbe szorította egy eszménykép, amelyet a francia arisztokrácia könnyed életvitelét hirdető ruhák formáltak.

Elhangzott, az ember a történelem során mindig igyekezett kifejezni magát öltözködésével. Fotó: Tábori Szilvia 
Elhangzott, az ember a történelem során mindig igyekezett kifejezni magát öltözködésével. Fotó: Tábori Szilvia 

A Csongrád-Csanád Vármegyei Levéltár Szegedi levéltára segédlevéltárosa tartott meglehetősen izgalmas beszámolót a rokokó divat történetéről, 20. századi kitekintéssel a vásárhelyi levéltárban a napokban. Bessenyei Vanda előadása előtt lapunknak elmondta, gyerekkora óta rajong a szerinte végtelenül izgalmas, rengeteg lehetőséget rejtő divatirányzat iránt.

– Sokáig övezte egyfajta gúny a részben rizsporos parókákról, hatalmas abroncsos szoknyákról, pompás ruhákról, szépségpöttyökről ismert 18. századi divatirányzatot, mígnem 20. századi neves divattervezők bebizonyították fontosságát. Vivienne Westwood látványos kreációiban például a rokokóból inspirálódva, annak hangsúlyos stílusjegyeit ötvözte a punkkal, hozzáadva saját vadságát – hangsúlyozta a doktoranda. Elmondta azt is, hogy bármely történelmi időszakot vizsgáljuk, látható, hogy az ember mindig igyekezett kifejezni magát az öltözködésével, és a civilizáció fejlődésével egyre több lehetőség adódott erre. A francia nemesség és az arisztokrácia pedig megtehette, hogy ezt az önkifejezést minél magasabb szintre emelje, státuszt, rangot, sőt még hierarchiát is hirdetve.

– A jelenkori divat főként a funkcionalitásra épül, különösen a fast fashion, ám egyes tervezőknél ma is látni olyan munkákat, amelyeket nem annyira viselésre, inkább művészeti alkotásnak szántak. Azokat olyan eseményeken láthatjuk, mint például a sokat kritizált MET-gála, de ugyanilyen kritika érte egykor a Versailles-i udvart is a pompakedvelés miatt – mondta Bessenyei Vanda.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában