Még nem tudják, milyen formában és mennyiből működik majd

2024.02.05. 17:00

Derült égből hirtelen színháza lett Hódmezővásárhelynek

Gyöngyösi Ferenc alpolgármester egy tévéműsorban jelentette be, hogy megalapították a Szabó Magda Színházat. Érdekesség, hogy nem lesz saját társulata.

Kovács Erika

Sok a kérdőjel, egyedül Xantus Barbara neve biztos a tervezett színház kapcsán. Fotó: Máté Krisztián/MW

Még nem tudják, milyen formában, mekkora költségvetésből működik a vásárhelyi színház, de az első előadás mindjárt itt van, március 2-ára tűzték ki.

Xantus Barbara kapcsolati tőkéjére építenek

A nyáron több ízben is járt nálunk Xantus Barbara színművésznő. Nagyon tetszett neki a város, jó együttműködést alakítottunk ki vele. Közösen gondolkoztunk azon, hogy mivel több színielőadást is vásárolt városunk, nem kerülne igazán többe, ha saját magunk „állítanánk elő”. Az ő kapcsolati tőkéjét és szakértelmét felhasználva szeretnénk színházat csinálni, amelynek évi két ciklusa lenne, egy tavaszi és egy őszi. A művésznő szombaton délelőttönként gyermekeknek tartana színjátszó foglalkozást, délután gyermekelőadást, este pedig felnőtteknek való előadást szerveznénk, többféle műfajban

 – mondta az Időben című műsorban Gyöngyösi Ferenc. Hozzátette, a Szabó Magda Színházat ötvöznék a tavaly nyáron elindított Kultúr-térrel.  

Több programot oda vinnénk ki, de lennének olyan előadások is, amelyeket a „pinceszínházban”, a városháza most felújítás alatt álló pincéjében rendeznénk meg

 – mondta az Időben című műsorban.

Még semmi sem biztos, csak a színház neve

Hogy milyen formában, egyesületként, alapítványként, netán intézményként működik majd a színház, még nem tudta megmondani az alpolgármester, és nincs meg a repertoár sem. Egyedül Xantus Barbara neve biztos és az első előadás dátuma, amelyet március 2-ára tűztek ki. Hogy hol lesz, azt sem tudni, mert a pinceszínház addigra nem készül el.

Szabó Magdát, aki az 1940-es években egy rövid ideig Vásárhelyen tanított, találtuk a legalkalmasabbnak arra, hogy a színházunk nevét viselje. Az írónő hagyatékának kezelőjével már beszélt Xantus Barbara

 – mondta megkeresésünkre Gyöngyösi Ferenc alpolgármester. Megerősítette, a színház egyelőre kísérleti jellegű lesz, és ha életképes lesz, akkor gondolják végig, milyen formában érdemes továbbvinni.

Többek szerint ez már a kampány része

Felvetésünkre, hogy a Szabó Magda Színházzal nem rontják-e a művelődési ház színházbérletes előadásainak látogatottságát, Gyöngyösi azt mondta, azok telt házas előadások, ami azt jelzi, hogy a színházra van igény Hódmezővásárhelyen.

Ezek az előadások nem nagy díszletes, sok szereplős előadások lesznek, inkább kamarajellegűek. Szerintem nem zavarja majd a kettő egymást

 – fűzte hozzá.

Az új színház költségvetéséről azt mondta, még nem tud adatokkal szolgálni, mert most zajlanak a programlekötések.

Elenyésző összeg lesz a költségvetésben, néhány millió forint. Az első évad tavaszi időszaka márciustól június közepéig tart. Akkor látjuk majd, hogy mennyire lesz életképes 

– fogalmazott az alpolgármester.

Vásárhelyen többek szerint a színház létrehozása a polgármester kampánycéljait szolgálja a város költségvetéséből, a „kenyeret és cirkuszt!” szállóige cirkusz része a választások évében. Gyöngyösi ezt annyival intézte el, hogy vannak, akik ezzel szeretnek előjönni, de van még 5-6 ötlete a város kulturális és közösségi életével kapcsolatban.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában