Augusztus 19-én adják át a nettó egy-egy millió forinttal járó rangos elismeréseket

2023.08.11. 13:55

Imre Mihály és Sonkoly Tibor az idei Boldog Gizella-díjasok

Idén Imre Mihály irodalomtörténész és Sonkoly Tibor festőművész veheti át a bronz emlékplakettel és nettó egy-egy millió forinttal járó Boldog Gizella-díjat. Ezt pénteken Kószó Péter, a Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány elnöke és Markó Csaba, a kuratórium tagja sajtótájékoztatón jelentették be.

Kovács Erika

Kószó Péter és Markó Csaba beszéltek a Boldog Gizalla-díj átadóünnepségének részleteiről. Fotó: Kovács Erika

Augusztus 19-én immár hatodik alkalommal rendezik meg a Boldog Gizella-díj átadóünnepségét. Csaknem 50 polgárt jelöltek a díjra a helyi lakosok, akik közül ketten, Sonkoly Tibor festőművész és Imre Mihály irodalomtörténész vehetik át az elismerést. Életútjukat Kószó Péter ismertette.

Imre Mihály 1946-ban született Hódmezővásárhelyen, 1970-ben Szegeden, a József Attila Tudományegyetemen magyar–történelem szakos gimnáziumi tanári diplomát szerzett. Tanulmányai befejezése után Hódmezővásárhelyen, a Bethlen-gimnázium tanára lett. 1981-től 1988-ig a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola Magyar Irodalomtörténeti Tanszékén dolgozott adjunktusként. Két meghatározó tudományos kutatási területe Szőnyi Benjámin és Szenci Molnár Albert munkássága volt. Első monográfiája Magyarország panasza címmel jelent meg. 1988-tól nyugdíjazásáig a Debreceni Egyetem Irodalomtudományi Intézetében egyetemi adjunktusként, docensként, majd egyetemi tanárként dolgozott, jelenleg is az egyetem professor emeritusa. 

Imre Mihály

Sonkoly Tibor 1943-ban született Hódmezővásárhelyen. Általános iskolában Csikós Miklós festőművész szakkörébe járt, középiskolás korában Füstös Zoltán, majd Fodor József vezette Városi Képzőművészeti Kört látogatta. Sonkoly Tibor 1964-ben szerzett diplomát a vásárhelyi Felsőfokú Mezőgazdasági Technikumban, elvégezte a szegedi Juhász Gyula Tanérképző Főiskola rajz–földrajz szakát is. 1974-től 2003-ig, nyugdíjba vonulásáig a Szántó Kovács János Általános Iskolában rajzot tanított. 1974 óta vett részt országos kiállításokon, 1989-ben hívták meg először a Vásárhelyi Őszi Tárlatra. Vásárhelyi képzőművészekkel csoportos kiállításokon szerepelt bel- és külföldön.  

Sonkoly Tibor

A díjátadó gáláról Markó Csaba beszélt. A rendezvényt augusztus 19-én, szombaton rendezik meg a művelődési központban. Beszédet mond Miklósa Erika, Szent István-renddel kitüntetett, Liszt- és Kossuth-díjas operaénekes és Lázárné Megyeri Zita, a Tiszta Szívvel Egyesületért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Fellépnek a Fölszállott a páva című tehetségkutató verseny 2019-es győztesei, Kotormán Szejke és Barka, valamint Kelemen Barnabás Kossuth- és Príma-díjas hegedűművész, Kokas Katalin hegedűművész, érdemes művész és lányuk, Kelemen Hanna színművész.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában