Helyi kultúra

2024.08.29. 15:30

Nyílt hetet rendeznek az Agórában

Jövő héten minden érdeklődő bepillantást nyerhet a Szent-Györgyi Albert Agórában induló szakkörök és művészeti csoportok munkájába. Az óvodásoktól a nyugdíjas korosztályig kínálnak közösségi elfoglaltságot.

Koós Kata

Orbán Hédi, a Szent-Györgyi Albert Agóra igazgatója úgy fogalmazott, hogy az elmúlt néhány évben különösen megnőtt a társadalmi igény korosztálytól függetlenül a közösségekhez való tartozásra. Ezt az igényt igyekeznek kielégíteni azzal, hogy kisgyerekeknek, kamaszoknak, felnőtteknek és nyugdíjasoknak is kínálnak rendszeres, fejlesztő elfoglaltságokat. Összesen több mint ötven szakkör és művészeti csoport kezdi meg vagy folytatja működését a jövő héttől, amely végig nyílt hét lesz, azaz minden érdeklődő bepillantást nyerhet a számára szimpatikus csoport tevékenységébe. 

 A jövő ifjú tudósainak a Játsszunk tudományt! szakkört kínálják, de a sportok, a színjátszás, a tánc, a zene és a rajzolás iránt érdeklődő gyerekek is találhatnak érdeklődésüknek megfelelő csoportot.
 A jövő ifjú tudósainak a Játsszunk tudományt! szakkört kínálják, de a sportok, a színjátszás, a tánc, a zene és a rajzolás iránt érdeklődő gyerekek is találhatnak érdeklődésüknek megfelelő csoportot. Archív fotó: Karnok Csaba

– A csoportok valódi közösségként működnek. Például a zenekarok évtizedek óta együtt vannak, az Universitas Szimfonikus Zenekarban az egyesületi elnök, M. Tóth Tivadar tanszékvezető professzor még egyetemistaként kezdett játszani a zenekarban. Vagy a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar tagjai alapvetően nem hivatásos zenészek, mégis olyan magas szintre fejlesztették tudásukat, hogy rendszeresen fellépnek a városi ünnepségeken, de más városokban is zenei fesztiválokon. A legtöbb csoport arra törekszik, hogy a hasznos időtöltés mellett összetartó közösséggel is gazdagodjanak a tagok – mondta el Orbán Hédi, aki a fiataloknak kínált szakkörök közül kiemelte a Mókás bocsok bábcsoportot.

– Mind a beszédtechnikát, mind a mozgást, mind a magabiztosságot illetően kiemelt a bábozás fejlesztő hatása. Ide alsósokat, felsősöket is várunk, de még felnőtteket is, pedagógusokat, akik szívesen alkotnának amatőr bábelőadásokat – mondta az igazgató. 

Az újdonságok között említette az AMAkids két agyféltekés fejlesztő csoportot, amelyet a nyáron tábori keretek között valósítottak meg, és akkora népszerűségnek örvendett, hogy szeptembertől rendszeres szakkörként viszik tovább. Továbbá a Cseppecskék néptánc csoportot, ahová 5-7 éves gyerekeket várnak. 

A Szegedi Deák Big Bandbe a kottát olvasni tudó fiatalokat várják, a legkisebbeknek a tipegők táncát, a felnőtteknek gombfoci, fotó- és jógacsoportot is kínálnak, a nyugdíjasoknak örömtánc és torna szakköröket. 

A szakköröket, művészeti csoportokat részletesen bemutató évindító programfüzet elérhető az intézmény recepcióján, online pedig az Agóra honlapján

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában