Orosch János beszélt a kitelepítésről és a nők helyzetéről is

2024.08.11. 18:02

A nagyszombati érsek misézett Pitvaroson - Galéria

A pitvarosi Nagyboldogasszony templom búcsúünnepét vasárnap tartották. Az ünnepi szentmisét Orosch János nagyszombati érsek mutatta be.

Kovács Erika

Nagyboldogasszony vagy Mária mennybevétele a katolikus egyház legnagyobb Mária-ünnepe, amelyet augusztus 15-én tartanak, egyúttal Magyarország védőszentjének napja is. A szentmisén Orosch János, nagyszombati érsek mondott szentbeszédet, megemlékezett a szlovák-magyar lakosságcsere kapcsán történt kitelepítésekről is és a nők társadalmi helyzetéről.

Pitvaroson a Nagyboldogasszony Templom búcsúünnepén a nagyszombati érsek misézett.
Pitvaroson a Nagyboldogasszony Templom búcsúünnepén a nagyszombati érsek misézett. Fotó: Kovács Erika

A nagyszombati érsek családját is érintette a kitelepítés

– Számos magyar testvérünket telepítették ki Csehszlovákiából, a Felvidékről. A Benes-dekrétumok mély sebeket hagytak közösségünkben, próbára téve a magyar identitás és egység erejét. Ha valaki megkérdezné, mit tudok én ezekről az időkről? Azt válaszolnám, az én családom is érintett volt. Pozsonyi származású vagyok, anyai ágon magyar és szlovák vér csörgedez az ereimben, apai ágon pedig német – árulta el a nagyszombati érsek. Az ő családja azért maradhatott, mert nagyon szegények voltak és szükség volt az első világháborúban tüdőlövést szenvedő nagyapja kertészeti munkájára. De a német rokonságukat kitelepítették, előbb Németországba, onnan az Egyesült Államokba ment a családja egy része. Ezt nemrég az internet segítségével tudta meg.

Az internet segítségével derült ki, hol élnek ma az elűzött rokonai

Az érsek fájdalmasnak nevezte a kitelepítések időszakát, amikor családjuk számos magyar barátot, szomszédot, ismerőst veszített el a Benes-dekrétumok végrehajtása miatt. Pitvaros lakosságának nagy része is kicserélődött, ezért is vállalta az első szóra az ünnepi szentmise celebrálását a nagyszombati érsek. 

A mai világban szinte negatív, ha valaki csak a családjának él

Orosch János beszélt arról is, hogy a világban rendszeresen szerveznek konferenciákat a nők társadalmi helyzetéről.

– Politikusok, tudósok, sportolók is sokat foglalkoznak ezzel a témával. Egy képes újság különszámot is megjelentetett, a Nők diadala címmel. A fotókon munkásnők, hivatalnokok, diákok, tanárok, színésznők, királynő, miniszterasszonyok és sportolók láthatók. Hiányoztak a képekről azok, akik „csak” édesanyák, akiknek az anyaság a fő hivatásuk. Ilyen időket élünk, mintha ez a mai világban negatív dolog lenne – említette meg az érsek, aki elítéli a nőket érő bármilyen megkülönböztetést, igazságtalanságot.  

Az ünnepi szentmisén adták át a Kiss Ferenc-díjakat, azoknak, akik sokat tettek a jelenben, vagy a múltban a pitvarosi gyülekezetért. Díjat adományoztak Körömi Istvánnak, valamint posztumusz Deák Árpádné Madarász Erzsébetnek és Angyal Istvánné Forró Franciskának. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában