Elkezdődött a vásárhelyi kísérleti szimpózium

2024.08.26. 17:30

Lelket öntenek betonba a kísérletező művészek

Sokat tapasztalt alkotóknak is izgalmas játékot kínál a vásárhelyi Kísérleti Beton Szimpózium. Szobrászok, keramikusok, belsőépítész, ötvös és üvegtervező művészek küzdelmes alkotói munkájának eredménye két hét múlva összegző kiállításon látható.

Tábori Szilvia

Vonzó ám küzdelmes, de főként barbárálló alapanyagként tekint a betonra Pannonhalmi Zsuzsa, Ferenczy Noémi-díjas érdemes művész. Az általa vezetett Nemzetközi Kerámia Központ ligetes kertjében indult augusztus utolsó hetében az idei Kísérleti Beton Szimpózium. Van, aki szemetes lapátot, éppen műanyag lavórt és csatornaidomokat használt korábban beöntő formaként, más 3D-s nyomtatóval gyártotta le különleges zsaluit. Készült így már lótuszlevelet formázó lépőkő, digitális kövület, kültéri pad, Balaton ihlette betonsétány, kerékpártároló, madáritató, kültéri lámpa és megannyi szobor. 

Pannonhalmi Zsuzsa, a vásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központ vezetője nyitotta meg a Kísérleti Beton Szimpóziumot.
Pannonhalmi Zsuzsa, a vásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központ vezetője nyitotta meg a Kísérleti Beton Szimpóziumot. Fotó: Tábori Szilvia

A beton és a lélek

A mindig visszatérő keramikusművész, Formanek Zsuzsát tavaly az utazók védőszentjének ajánlott ókeresztény dombormű kőbe vésett latin felirata ihlette meg. 

– Nem véletlen, hogy durván, brutálisan, szenvedve készítettem el munkámat – mondta akkor. Csala Zsuzsa makói születésű keramikusművész viszont korábban a lelki lecsendesülés vágyára reflektált barátságos zöldre színezett, lótuszlevelet formázó lépőköveivel. Pannonhalmi Zsuzsa kültéri lámpái, vagy éppen padjai pedig az ipar és a művészet, a praktikum és a szépség kifejező példái. A legtöbb korábbi alkotás a Nagy Sándor utcai kerámia központ ligetes udvarán állja az idő próbáját; a kíváncsibbak hétköznaponként 11 és 15 óra között elidőzhetnek a kültéri alkotások között az árnyas kertben. Az idei munkákat a szeptember 6-án 11 órakor nyíló kiállításon mutatják majd be először ugyanott.  

Fotó: Tábori Szilvia

Egyből szerelem lett

Csodálatos, hatalmas lehetőségeket rejtő anyagnak tartja a betont Kotormán Patrik szobrász, aki most először vesz részt a szimpóziumon. A két kísérletező hétre egy régi tervével érkezett és, mint mondta, leginkább kővel dolgozott eddig, így most éppen az anyag játékosságát, a puha és a szilárd kontrasztját szeretné kihasználni. Alkotótársa és felesége, Kulcsár Írisz már másodjára csatlakozott a Kísérleti Beton Szimpózium csapatához. Tavaly domborműveket készített, idén viszont körplasztikákban gondolkodik. Mint azt lapunknak elmondta, a betonnal való találkozás egyből szerelem lett, mert mérhetetlen sok lehetőséget kínál. Bármi megvalósítható, az alkotói folyamat mégis nehéz, mert nem minden mozzanata tervezhető előre. Gyakran munka közben formálódik. A kiindulási felkészültségükre, elképzelésükre támaszkodhatnak, lépésről lépésre haladnak. 

Fotó: Tábori Szilvia 

Zsaluban a tejfölös massza

Adalékanyaggal kikevert, kicsit tejfölszerű, de sűríthető és színezhető masszával dolgoznak a művészek, amihez különböző méretű kőzetet, bazaltot, mészkövet, márványzúzalékot, de alkotói igényük szerint lényegében bármit hozzáadhatnak. A Csomiép Kft. szolgáltatja a helyet és az anyagot a kísérletezéshez, a gyár technológusai segítik az előállítást az alkotók által tervezett és készített öntőformákba. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában