Napszínes

2024.07.25. 21:30

Mórahalmi kincsvadászok a Zemplénben

Arany T. János

Mórahalmi és ásotthalmi kincsvadászok a Zempléni-hegységben. Fotó: Arany T. János

Élesen csattant a geológuskalapács a köveken a Zempléni-hegység több részén. A csapat geológia iránt fogékony tagjai napok óta obszidián-lázban égtek, mindenki szeretett volna egy darabot találni a különleges anyagból. Ez ugyan senkinek sem sikerült, de a kis kincsvadászok csillogó ásványtartalmú kőzetekkel gazdagodtak. Többen kitartóan és büszkén cipelték haza a Zemplénből az egész országon át súlyos gyűjteményüket. 

Egy kitartó kincsvadász a mórahalmi általános iskolából amint ásványt és obszidiánt keres a Zempléni-hegységben.
Egy kitartó kincsvadász a mórahalmi általános iskolából amint ásványt és obszidiánt keres a Zempléni-hegységben. Fotó: Arany T. János

Arról már többször szóltunk, hogy egy erdei vándortábor, amelynek az ásotthalmi Bedő Albert erdészeti iskola rendszeres résztvevője és szervezője, sokkal több mint egy nagy kirándulás. Így volt ez most is, amikor a társaság egy része, köztük a mórahalmi általános iskola diákjai, több helyen ásványvadászatba kezdtek. Szorgalmasan törték a követ, szikrázva pattantak széjjel a darabok.

Az obszidián magmatikus tevékenység során keletkezik, amikor a forró láva hirtelen lehűl és megszilárdul. Az obszidián természetes, kemény üveg és nem ásvány, hanem kőzet. A kőkorszakban kések, nyilak készítésére használták. A legrégibb lelet 1,2 millió éves és Afrikában találták. Legjelentősebb lelőhelye az óceáni kéreg, amely vulkáni működés eredményeként keletkezik az óceáni törésvonalakon. Magyarországon a Tokaji-hegységben fordul elő. Legközelebb ott próbálkozunk. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában