Helyi kultúra

2024.07.29. 18:27

158 alkotás szerepelhet a 70. Vásárhelyi Őszi Tárlaton

Idén 158 alkotás szerepel majd az októberben nyíló 70. Vásárhelyi Őszi Tárlaton. Az öttagú zsűri kiválasztotta a díjazottakat is. A bírálók egyike a tavalyi fődíjas festőművész, Lenkey-Tóth Péter volt.

Tábori Szilvia

Lenkey-Tóth Péter Archív Fotó: Török János

Több mint 530 munkát regisztráltak idén Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő kortárs képzőművészeti kiállítására. Kétnapos munkával, a több mint félezer művet átnézve válogatta ki az öttagú zsűri azt a 158 műalkotást, amelyek az idei jubileumi, 70. Vásárhelyi Őszi Tárlat anyagát adják. Végül 128 művész alkotásait láthatja majd a közönség október első szombatjától december elejéig az Alföldi Galériában. Nátyi Róbert művészettörténész, kurátor rendezésében 88 festmény, 34 grafika, valamint 32 plasztika és négy egyéb kategóriájú alkotás kap helyet főtéri kiállítóhely földszinti termeiben.

Az idei zsűritagok egyike volt Lenkey-Tóth Péter, a tavalyi Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíjas alkotója.
Az idei zsűritagok egyike volt Lenkey-Tóth Péter, a tavalyi Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíjas alkotója. Archív fotó: Török János

Kevesebb alkotás lesz az Őszi Tárlaton

A kurátor és zsűrielnök Nátyi Róbert szerint több szempontból bizonyított az, hogy tavaly már ugyancsak a korábbinál kevesebb alkotást mutattak be. Egyebek mellett a lelassulás, az elcsendesedés lehetőségét is segítette a szigorú válogatási elv. Ahogy a művészettörténész fogalmazott: a kiállítások mindegyike számára szakrális hely, a művészet temploma, hiszen ott a megszokottól eltérő lesz a lépésünk, a légzésünk ritmusa, miközben megpróbáljuk újra értelmezni a világunkat.

Önálló tárlatot nyit a tavalyi fődíjas

A zsűri egyik tagja a tavalyi fődíjas alkotó, a miskolci születésű Lenkey-Tóth Péter. Az 1972-es születésű alkotót, illetve az Elfújta a szél című fotórealista, a festészeti stúdiumok hagyományaira reflektáló művét múlt évben a zsűritagok egyhangúlag, egymástól függetlenül választottak a legjobbnak. A festőművész a beadott műalkotások értékelésekor, válogatásakor lapunk kérdésére elmondta, hogy a 69. Vásárhelyi Őszi Tárlaton elnyert Tornyai-plakett hatalmas meglepetésként érte, hiszen első alkalommal adott be műalkotást a vásárhelyi kortárs képzőművészeti seregszemlére. A fődíjjal együtt jár a megtiszteltetés és feladat, hogy az idei alkotások zsűrijében vegyen részt. Igyekezett objektív, jó munkát végezni. A hagyományoknak megfelelően a 70. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitójának napján, október 5-én önálló kiállítással is jelentkezik a Tornyai János Múzeumban.

Formálódó képi világ

Lenkey-Tóth műveiben tudatosan épít a fekete és az élénk színek kontrasztjára, miközben szinte játszi könnyedséggel ábrázolja a dinamikát és a mozdulatot. Ám személyisége, érdeklődési köre változásával formálódott képi világa, így egy idei februári miskolci kiállításon a festmények fele már pasztell háttérrel jelent meg. 

A 70. Vásárhelyi Őszi Tárlaton szereplő alkotók és műveik felsorolása elérhető az oszitarlat.hu oldalon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában