Helyi kultúra

2024.05.29. 18:00

Átadták a megújult Neumann-emlékszobát – Galéria

Koós Kata

A kibővült Informatika-történeti tárlatot Képes Gábor, a Neumann Társaság ügyvezetője nyitotta meg. Fotó: Karnok Csaba

Tavaly többek között egy országos vándorkiállítással ünnepelte Neumann János születésének 120. évfordulóját a világhírű matematikus nevét viselő számítógép-tudományi társaság, hazánk legrégebbi IT-egyesülete. A tárlat anyaga kibővülve került vissza a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatika-történeti kiállításának Neumann-emlékszobájába. A matematikus emlékét immár mellszobor és festmény is őrzi a szegedi, állandó kiállításon. Az emlékszobában pedig 14 informatív, fotókkal gazdagon illusztrált plakát vezeti végig a látogatókat a digitális számítógép elvi alapjait lefektető matematikus életén és munkásságán. 

A cél a neumanni géniusz egészének bemutatása volt, amelyben benne van a kvantummechanika, a játékelmélet, az atomfizikára, az atombomba-kísérletekre gyakorolt hatása is 

– mondta Képes Gábor, a Neumann Társaság ügyvezetője a megújult kiállítás szerdai megnyitó ünnepségén. 

A tablók mellett Neumann személyes tárgyai, például születési anyakönyvi kivonata, erszénye, Albert Einstein-érme és több kormánykitüntetése is megtekinthető az emlékszobában. 

A megnyitón avatták fel Rényi Gábor emlékvitrinjét is, amelyben a magyar játékfejlesztés ikonjának személyes relikviái tekinthetők meg. Beck György, a Neumann Társaság elnöke rámutatott, hogy az emlékvitrinnel a kiállítás régi adósságát törlesztették, mert ahogy fogalmazott, Rényi nagyon nagy mértékben járult hozzá a magyar informatika hírnevéhez. 1981-ben részt vett a Bábel torony, az egyik legsikeresebb, magyar fejlesztésű logikai játék megalkotásában. 1983-ban pedig létrehozta társaival az első magyar részvénytársaságot, a Novotrade Rt-t, amely irányítása alatt a világ egyik legnagyobb, önálló játékszoftver-fejlesztő cége lett. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában