Megbánást várnak

2 órája

Vandál akció a virágládák ellen

A hétvégén valaki felborított két, nagy méretű fa virágládát Földeákon, kidöntve belőle a földet és tönkre téve a beültetett árvácskákat. A vandál akció tettesét a falu polgármestere arra kérte, jelentkezzen és tanúsítson megbánást, különben a hatósággal gyűlik meg a baja. Az illető hétfőn délutánig nem tette tiszteletét a művelődési házban.

Szabó Imre

Különös felhívás jelent meg a hétvégén a földeáki önkormányzat hivatalos közösségi oldalán. A bejegyzéshez csatolt fotókon vandál dúlás nyomai láthatók: valaki a falu központjában lévő művelődési ház előtt felborított két fa virágládát, és kidöntötte a benne lévő földet a bele ültetett árvácskákkal együtt. 

Vandál, rongálás
Vandál akció nyomai a földeáki kultúrháznál. Fotó: földeáki önkormányzat

Vandál és figyelmetlen tettes

A község polgármestere, Hajnal Gábor arra kérte a rongálás elkövetőjét, hogy hétfőn jelentkezzen a művelődési ház illetékesénél, és kérjen elnézést, illetve gondoskodjon a helyreállításról. Mindezt azért, hogy elkerülje a felelősségre vonást. Az akcióba lépett vandál ugyanis valószínűleg nem vette észre, hogy az épület falán az előtte lévő területet figyelő kamerák vannak, amelyek rögzítették az esetet. Mint olvasható, amennyiben az illető ezt elmulasztja, a polgármesteri hivatal az illetékes hatóságokhoz fordul: feljelentést tesz és bizonyítékként átadja a felvételt. A bejegyzéshez többen hozzászóltak, kifejezve felháborodásukat.

A felvétel nem látható

– A tettes hétfő délutánig nem jelentkezett – mondta el érdeklődésünkre Hajnal Gábor. A falu első embere hozzátette: a művelődési ház munkatársai közben amennyire lehetett, eltüntették a pusztítás nyomait, ezzel tehát a tettesnek már nem kell foglalkoznia. Számíthat ugyanakkor arra, hogy a rendőrség keresni fogja, a felvételt ugyanis kedden reggel átadják a hatóságnak.

– A felvételt azért nem hoztuk nyilvánosságra, mert ez személyiségi jogokat sérthet – válaszolta arra a kérdésre, amit az egyik hozzászóló is felvetett a facebook-bejegyzés alatt. Hajnal egyébként úgy gondolja, az elkövető nem helybeli volt. A falu lakói ugyanis pontosan tudják, hol van térfigyelő kamera a település különböző pontjain.

Volt rá példa, hogy sikerült

Bár a legtöbben naivitásnak gondolják, hogy egy ilyen felhívás eléri a hatást, van példa az ellenkezőjére. Idén áprilisban Ferencszállás polgármestere kérte hasonló bejegyzésben jelentkezésre azt a vállalkozót, aki nagy mennyiségű szemetet helyezett el a község határában. A falu első embere jelezte: a kéretlen rakományt szállító kocsiról kamerafelvétel készült, amiről megállapítható, milyen típusú és színű a teherautó. Tulajdonosa az esetről írt cikkünk után jelentkezett, és elszállította az illegálisan lerakott hulladékot. Még egy másik kupacot is, amit korábban rakott le, de azt nem vették észre a helybeliek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában