Tanyasi tudomány

2 órája

Mindjárt indul a népfőiskola

A Wesselényi Népfőiskolával Zsombó felkerült a kultúra térképére 42 évvel ezelőtt, az oktatás pedig ma is rendületlenül zajlik, a tanárok társadalmi munkában adják tovább a megszerzett tudást. Hamarosan kezdődik a 43. tanév.

Arany T. János

Két évvel ezelőtt lett 40 éves az ország legrégebb óta folyamatosan működő népfőiskolája, a zsombói Wesselényi Népfőiskola, amit lapunk egykori kollégája, a 2022-ben elhunyt Horváth Dezső álmodott meg és hozott létre több mint négy évtizeddel ezelőtt. Neki köszönhető, hogy az intézménnyel Zsombó felkerült a kultúra térképére.

népfőiskola, Zsombó, Wesselényi
A Wesselényi Népfőiskola és Tájvédelmi Egyesület az ország legrégebben folyamatosan működő népfőiskolája Zsombón. Két éve volt 40 éves. Archív fotó: Török János

A 43. tanév hamarosan, november 4-én kezdődik és 2025. január 6-ig hétfőnként várják majd az érdeklődőket. Géczi Lajos, a Wesselényi Népfőiskola és Tájvédelmi Egyesület elnöke arról tájékoztatott, hogy az előadások témáit folyamatosan feltöltik a Wesselényi Népfőiskola nyilvános Facebook-csoportjába, amit bárki elérhet. 

November 4-től december 16-ig minden hétfőn 18 órától, Zsombó Szatymazi út 105. Wesselényi Népfőiskola tantermében, majd 2025. január 6-tól március 4-ig minden hétfőn 18 órától, Zsombó József Attila Művelődési Ház és Könyvtárban várják majd az érdeklődőket. A rendezvények nyilvánosak és ingyenesek minden érdeklődő számára, de kérik, hogy az új hallgatók részvételüket egy héttel korábban üzenet küldésével jelezzék. 

Az első alkalommal, november 4-én, hétfőn 18 órától Szollár Kitti, Zsombó falugazdásza tart előadást Az agráriumot érintő közvetlen támogatások, az azokkal kapcsolatos aktualitások, és a támogatásokhoz tartozó feltételek és fontos határidők témakörében. A későbbiekben lesz könyvbemutató, előadás a madárvonulás titkairól, a madárvonulásról szóló ősi teóriákról, mezőgazdasági termelők pályázati lehetőségeiről, urológiai esetekről, vadászkalandokról és állatok által terjesztett betegségekről is.

Az előadásoktól eltérő időpontban terveznek egy repülőmúzeumi látogatást is a hallgatóiknak.

Mi az a népfőiskola?

A Wesselényi Népfőiskola és Tájvédelmi Egyesület az ország legrégebben folyamatosan működő népfőiskolája. Minden évben a késő őszi, téli hónapokban előadássorozatot szerveznek. Neves szegedi tudósok, egyetemi oktatók, művészek különféle témákban tartanak előadásokat a főleg tanyán élő érdeklődők számára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában