Hazugságok a káderlapon

2 órája

Láng István tanár úr életére emlékeznek

Egykori tanítványai, tisztelői és a vásárhelyi Bethlen-gimnázium öregdiákjai körében Láng István tanár úr előtt tisztelegnek. Hamarosan emléktáblát avatnak iskolájában.

Tábori Szilvia

A sokak által szeretett pedagógus Novajidrányban született 1913-ban; 1936-ban Debrecenben szerzett magyar–latin szakos diplomát, majd 1942-től a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumban tanított. Láng István tanár úr a második világháborúban szovjet fogságba esett, és hazatérése után először Battonyán tanított, majd Vásárhelyre visszatérve újra a gimnázium tanára lett.

Láng István tanár úr, Hódmezővásárhely, Bethlen Gábor Református Gimnázium
Hamarosan emléktáblával tisztelegnek Láng István tanár úr előtt a Bethlen-gimnáziumban. Archív fotó: Kanrok Csaba

Ki volt Láng István tanár úr?

Az 1956-os forradalom idején valamennyi vásárhelyi eseményen jelen volt és többször felszólalt. Beszédeiben a diákságot próbálta csillapítani, valamint a kompromittálódott pártvezetők eltávolítását követelte. A forradalom bukása után azzal is megvádolták, hogy a városi pedagógus nagygyűlésen felszólalt, és felsorolta, hogy milyen hazugságokat írtak le róla a káderlapján, 1957-ben azonnali hatállyal bocsátották el állásából. Ezután vasbetonszerelő segédmunkásként dolgozott Szegeden és Budapesten. Végül 1960-ban rehabilitálták, Algyőn kerülhetett újra katedrára és 1964-től nyugdíjba vonulásáig újra a Bethlen Gábor Gimnáziumban tanított. Vásárhelyen nagy közmegbecsülésnek örvendett.

Mind rá emlékeznek

A Hódmezővásárhely–Ótemplomi Református Egyházközség, a Láng család és a Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium október 13-án, vasárnap 11 órakor avatja fel az egykori pedagógus emléktábláját. Az intézmény olvasótermében köszöntőt mond Bovier Hajnalka, a Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium igazgatója és Grezsa Ferenc iskolaügyi gondnok, címzetes egyetemi tanár, Láng István egykori tanítványa.

Návay Sándor domborműve

Ugyancsak szól a megjelentekhez Imre Mihály irodalomtudományok kandidátusa, az MTA doktora, id. Láng István egykori tanártársa, valamint  ifj. Láng István pedagógus, nyugalmazott iskolaigazgató. Közreműködnek id. Láng István családtagjai, leszármazottai. Köszönetet mond Bán Csaba, a Hódmezővásárhely–Ótemplomi Református Egyházközség lelkipásztora.

A megemlékezést követően leplezik le Láng István Návay Sándor szobrászművész által készített domborművét a gimnázium földszinti folyosóján.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában