Ne tegyen szívességet ismerősének a Facebookon, ellopják a profilját

Újfajta Facebook csalás terjed: egy kód hozzáférésében kérnek segítséget a felhasználóktól. Az üzenetet látszólag egy ismerős írja és valódi beszélgetés zajlik a felek között, így nagyon nehéz észrevenni az átverést.

Delmagyar.hu

„Szia. Kérhetek egy szívességet?" Így kezdődik az a messenger beszélgetés, mely egyre többek számára Facebook-fiókjuk elvesztéséhez vezet. Internetes csalók ugyanis egy újabb trükkel vesznek rá embereket, hogy adjanak hozzáférést személyes oldalukhoz, így minden adatukhoz. Ráadásul a módszer már annyira kifinomult, hogy nehéz észrevenni az átverést.

Facebook, képernyő, illusztráció, felhasználó
Facebook csalások ellen könnyen lehet védekezni Fotó: Török János

Facebook csalás közben valódi beszélgetés zajlik

Egy közeli ismerősömtől kaptam a szívességkérő kérdést. Természetesen azt válaszoltam, hogy segítek, ha tudok

 – mesélte lapunknak Szabina. 

– Miután válaszoltam, utána jött a következő üzenet, miszerint az ismerősöm megpróbált bejelentkezni a Facebook-oldalára az új telefonján, és megkérték, hogy keressen valakit, akitől segítő kódot kaphat. Ez a szöveg viszont ismerős volt már nekem, mert pár hete egy olyan ismerősömtől is megkaptam, akivel szerintem nagyjából húsz éve nem beszéltem, így gyanús volt, miért pont tőlem kér ilyen szívességet, így arra nem reagáltam. De őszintén szólva, ha nem láttam volna már ezt az üzenetet, lehet, hogy nem is gyanakszok. Hiszen csak rámírt egy ismerős, hogy segítséget szeretne, nem jött utána semmi más szöveg egészen addig, amíg nem reagáltam. Vagyis tényleg beszélgetés zajlott köztünk – mesélte a szegedi nő, aki ezután egyébként küldött egy sms-üzenetet annak az ismerősének, akivel messenger-beszélgetésben volt és rákérdezett, hogy valóban szüksége van-e segítségre. Így derült ki, hogy a profilját ellopták, nem vele beszélget. 

Facebook, átverés, üzenet, képernyőkép
Így néz ki az üzenet, amivel az adatainkat akarják kicsalni.

– Közben egyébként a hacker megírta, hogy a kód egy Facebook-üzenetben érkezett volna és messengerben kellett volna elküldeni. Addigra azonban már letiltottam a lopott profilt – tette hozzá.

A keresztkérdés segített

Ferenctől is egy barátja „kért segítséget", de szerencsére ő is résen volt. 

Miután jött ez a segítő kódos szöveg, megkérdeztem tőle, hogy ha csak egy dolgot vennék neki enni, mi lenne az. Ez ugyanis egy közös poénunk volt. Igazából arra számítottam, hogy bármit írok, a következő, programozott választ kapom majd meg egy géptől, ehhez képest azt írta: pizzát. Szerencsére nem találta el, így nem is boldogult velem

 – mesélte.

Aki egyébként elküldi a kapott kódot, az saját Facebook profilját lényegében átadja a csalóknak és ő már nem fér hozzá, a nevében viszont elkezdik küldözgetni az ismerősöknek ezt az üzenetet, hogy az ő profiljukat is ellophassák. Akivel ez megtörténik, a Facebook ügyfélszolgálattól tud segítséget kérni, ahol általában egy hosszabb folyamat során, fényképes okmányok beküldése után tudnak segíteni. De nem csak a Facebookon támadnak a csalók. Nemrégen egy vásárhelyi nőtől csaltak ki pénzt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában