Szegedi hírek

2024.09.02. 08:00

Versenyeznek a kisüstik: lehet nevezni a vásárhelyi pálinkamustrára

Tábori Szilvia

Ismét megmérettetnek a Hódmezővásárhelyen és környékén készített pálinkák: a Vásárhelyi Ízök Fesztiválja kísérő rendezvényeként szeptember 14-én, szombaton rendezendő VI. Butellás Pálinka Mustrán. A rendezvény célja, a magyar gyümölcspárlatok, mint Hungarikumok népszerűsítése, különös tekintettel a Hódmezővásárhely és környékén termett gyümölcsökből, a helyi ízlésnek megfelelően cefrézett és főzött pálinkák legjobb készítőinek elismerése és párlataik kulturált fogyasztásának megismertetése.

Az első hódmezővásárhelyi pálinkamustrát a szervezők Csáki Lajos, egykori pálinkafőző, a Magyar Pálinka Lovagrend egykori tagjának ajánlották. 

Nevezési feltételek: elsősorban a Hódmezővásárhely és környékén termett gyümölcsökből, saját cefrézésű, kisüsti eljárással kifőzött pálinkákkal lehet nevezni. Bérfőzésben készült és saját főzésű pálinkákat egyaránt elbírálnak. A mintákat szeptember 12-én, csütörtökön 12 óráig várják. Három kategóriában lehet nevezni: egyféle gyümölcsből főtt pálinkák; vegyes gyümölcspálinkák; érlelt, természetes módon ízesített vagy ágyas pálinkák. Egy résztvevő többféle gyümölcsből készült pálinkával is nevezhet. 

A benevezett gyümölcspárlatok mintáit a zsűri érzékszervileg vizsgálja, a tisztaságot, illatot, a gyümölcs jellegét, ízét, illetve ezek összhangját értékelve. A zsűri egyénileg értékel, majd közös megegyezéssel döntenek az egyes mintákról. Jelentkezés Sonkoly Ágnesnél, a +3630/473-0076-es telefonszámon, a mintákat a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban lehet leadni 8 és 16 óra között. Eredményt a szeptember 14-én, szombaton tartandó Vásárhelyi Ízök Fesztiválján hirdetnek 15 órakor. Bővebb információ elérhető a művelődési központ honlapján.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában