Veterán politikus

3 órája

Perneki László elköszön a hivataltól

Elköszön a városházától Csanádpalota veterán politikusa, Perneki László. Két és fél cikluson át volt polgármester, többször alpolgármester, illetve képviselő – azt mondta, mindig az motiválta, hogyan tud segíteni az embereken. Úgy tervezi, a megérdemelt nyugdíjas éveket sem csak pihenéssel tölti.

Szabó Imre

– A polgármesterség szerintem szolgálat. Mindig igyekeztem segíteni az embereken – mondta a Délmagyarországnak Perneki László, Csanádpalota leköszönő polgármestere. Mint köztudott, a kisváros első embere a legutóbbi helyhatósági választáson már nem indult, az októberben új ciklust kezdő testület munkájában képviselőként sem vesz részt. Városvezetőként a hétvégi városnapon volt az utolsó nyilvános szereplése – köszöntőt mondott, helyi kitüntetéseket adott át.

Perneki László, Csanádpalota, polgármester, városháza
Perneki László csanádpalotai polgármester dolgozószobájában. Fotó: Szabó Imre

Polgármester, alpolgármester és képviselő is volt

Perneki László tősgyökeres palotai. 1971-től vállalt különböző közéleti funkciókat helyben. Mint visszaemlékezett, volt tanácstag és végrehajtó-bizottsági tag is. Polgármesterré először 1998-ban választották meg. 

– Elődöm, Spák Imre két ciklus után visszavonult. Akkor sokan megkerestek, hogy vállaljam el a feladatot és a palotaiak bizalmat szavaztak nekem: annyi szavazatot kaptam egyedül, mint a két vetélytársam együtt. Aztán még egyszer polgármesterré választottak – emlékezett vissza.

Ezt követően volt, hogy képviselőként, volt, hogy alpolgármesterként járt be dolgozni a hivatalba – utóbbi tisztséget ugyancsak két cikluson keresztül viselte. Legutóbb 2022-ben, időközi választáson lett a kisváros első embere – mint sokan emlékeznek rá, a voksolást azért kellett kiírni, mert a képviselő-testület feloszlatta magát. Az azóta eltelt fél ciklusról azt mondta, sok nehézséggel szembesültek, nehéz örökséget kaptak, de mostanra sikerült az önkormányzat pénzügyi stabilitását megteremteni.

Máig emlékszik a 2000-es belvízre

– Úgy gondolom, az utóbbi évtizedekben sokat fejlődött Csanádpalota. Itt is probléma a csökkenő lélekszám, de ez a folyamat mostanra úgy tűnik, megállt – értékelte az elmúlt időszakot.

Megemlítette, a városháza épülete több mint 125, az iskola több mint 100 éves, a művelődési ház nagyjából ötven – a mostani ciklus alighanem legnagyobb sikere, hogy ezt is sikerült felújítani. Amire a múltba visszatekintve a legbüszkébb, az a 2000-es belvízhelyzet megoldása volt. Tennivaló persze még maradt: folytatni kell például az utak, járdák felújítását, rendbe kell hozni az orvosi rendelő épületét és a szolgálati lakásokat.

Aktív pihenést tervez

– Nehéz lesz – mondta, amikor arról kérdeztük, miként éli majd az életét, miután végleg kilép a városháza kapuján. Azt azért hozzátette, ha igényt tartanak rá, szívesen segít utódainak, és a civil szférának sem fordít hátat. A helyi fociklubnak jelenleg is elnöke. Egyébként pedig az elmúlt két évben nem tudott szabadságot kivenni, tehát van mit bepótolnia.

– Az egészségem szerencsére rendben van. Ezt szeretném megőrizni, ezért aktív pihenésben gondolkozom. Természetesen szeretnék az unokáimra több időt fordítani, továbbá a feleségemmel utazni, mindenekelőtt Erdélybe – avatott be terveibe.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában