Építészeti örökség

2 órája

Az ország egyetlen román temploma

A Szent Miklós késő barokk templom, és gyönyörű képzőművészeti remekmű.

Imre Péter Géza

Már többször színt vallottam az olvasóknak, hogy Gyula az egyik kedvenc magyar városom, minden évben többször ellátogatok oda. Mindig bemegyek az ország egyetlen, 1802-ben épített román ortodox templomába, ahova szépségén kívül az is vonz, hogy egyedi ajándékokat lehet vásárolni. A Szent Miklós parkban álló Szent Miklós Katedrális, vagy más néven miklósvárosi templom a város egyik kiemelkedő műemléke és meghatározó a szerepe Románváros történelmében. Nézzünk be!

román templom, Gyula, templom, ortodox templom
A gyulai román ortodox templom belső tere. Fotó: Imre Péter

A Szent Miklós késő barokk templom, és gyönyörű képzőművészeti remekmű a benne lévő hatalmas, kék dominanciájú ikonosztáz. Négy sorban elhelyezett mintegy 30 szentképe Arsenije Teodorovics szerb potréfestő alkotása. A korában trendi művész Szerbiában született, Bécsben tanult, élt Temesváron és Újvidéken, több mint ezer portrét alkotott, de szentélyparavánjainak száma sem csekély, amelyek ortodox templomokban láthatók hazánkban, Romániában, Horvátországban és Szerbiában.

ortodox templom, román templom, Gyula
A Szent Miklós Katedrális a város egyik kiemelkedő műemléke. Fotó: Imre Péter

A gyulai román ortodox püspökség a román ortodox egyház része, és a Bánáti Metropólia keretében működik. Bejegyzett egyház Magyarországon. 1997. április 27-én, az ortodox húsvét ünnepén hirdették ki Teoctist bukaresti pátriárka és a Szent Szinódus döntését, hogy az addigi gyulai helynökséget püspöki rangra emelik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában