A fenntartható fejlődés áll a Világ Legnagyobb Tanórája fókuszában - Galériával

Hazánk több mint hétszáz iskolája csatlakozott a Világ Legnagyobb Tanórája elnevezésű, nemzetközi oktatóprojekthez, amely nyitórendezvényének házigazdája a Szegedi Tudományegyetem volt hétfőn. A cél a fiatalság érzékenyítése a fenntartható fejlődés globális céljai iránt.

Koós Kata

Az ENSZ tagállamai 2015-ben fogalmazták meg azt a 17 globális, fenntarthatósági célt, amelyek összefoglalják, hogy 2030-ra hogyan lehet a világunk jobb, élhetőbb. Közvetlenül ezután az UNESCO és az UNICEF támogatásával elindult egy, a világ diákjait célzó program. A Világ Legnagyobb Tanórája az első nemzetközi oktatóprojekt, amelyen keresztül a fiatalok világszerte egy időben megismerhetik a fenntartható fejlődés globális céljait, amelyek a társadalom kiemelt problémáira kívánnak megoldást nyújtani, mint többek között a mélyszegénység felszámolása, az esélyegyenlőség megteremtése, a minőségi oktatás biztosítása és a környezetvédelem. A jubileumi, nemzetközi programhét nyitórendezvényének a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központja adott otthont hétfőn, az online streameléssel közvetített tanórán az ország minden pontján valós időben vehettek részt a csatlakozó iskolai osztályok.

Fenntartható fejlődés, TIK, Előadás, Szeged
A TIK-ben több mint ötszáz diák vett részt személyesen a Világ Legnagyobb Tanórája nyitórendezvényén, több ezer társuk pedig online követte a streameléssel közvetített tanórát. Fotó: Török János

A fenntartható fejlődés csak együttes erővel valósítható meg

A diákokat Maruzsa Zoltán, a projektgazda Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára, a Világ Legnagyobb Tanórája programgazdája köszöntötte videóüzenetben, aki elmondta, hogy tavaly hazánk hatszáz iskolájának csaknem 90 ezer diákja vett részt az érzékenyítő programokban. 

Teljesen világos, hogy bolygónk, a Föld élhetővé tétele, életben tartása közös ügyünk. Ez csak együtt sikerülhet

 – hangsúlyozta Maruzsa Zoltán. 

Matolcsy Miklós, az Alapértékek Nonprofit Kft. ügyvezetője, a Világ Legnagyobb Tanórája szervezője elmondta, hogy idén 744 magyarországi iskola regisztrált a programba. 

Cselekvésre ösztönzik a fiatalokat

A nyitóprogram házigazdájaként Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese üdvözölte a diákokat. Úgy fogalmazott, kevés nemesebb kezdeményezés létezik hazánkban és a nagyvilágban, mint a Világ Legnagyobb Tanórája, hiszen a fő cél a diákok cselekvésre ösztönzése a fenntartható fejlődés érdekében. Rámutatott, hogy a legfontosabb feladat a fiatalok szemléletformálása. Annak hangsúlyozása, hogy minden egyes egyén képes hatékonyan hozzájárulni bolygónk élhetőbb, igazságosabb és biztonságosabb jövőjéhez. Hangsúlyozta, hogy az SZTE kiemelten elkötelezett a fiatalok érzékenyítésében környezetünk és a társadalom jobbá tétele iránt nem csupán a hallgatók, de a gyakorló iskolák diákjai, sőt az óvodás korosztály körében is. 

A fiatalok tehetsége, tudása és elkötelezettsége jelentheti nekünk a reményt a jövővel kapcsolatban. A fő feladatunk tehát, hogy a mai gyerekekben minél mélyebbre elültessük a felelősségérzet és a tenni akarás magvát, mert csak így van esélyünk felvenni a küzdelmet a nagy, globális kihívásokkal szemben

 – hangsúlyozta Gellén Klára.  

Lényeges különbség van szükségletek és igények között

A Világ Legnagyobb Tanórájának nyitórendezvényén két előadást hallgathattak meg a fiatalok, amelyek a 17 cél szoros összefüggésére, együttműködésére, egymásra hatására hívták fel a fiatalok figyelmét. Botos Barbara, az Energiaügyi Minisztérium klímaügyekért és klímadiplomáciáért felelős utazó nagykövete a klímavédelem témájában tartott előadást, amelyben többek között rámutatott a szükségletek és az igények közötti különbségre. Hangsúlyozván, hogy míg utóbbi esetében határ a csillagos ég, addig előbbit illetően az egykori amerikai puritánok jelmondata a zsinórmérték, amelynek lényege: „használd, nyűdd el, javítsd meg vagy légy meg nélküle”.

Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület alapító-elnöke az élelmiszerpazarlás témakörében kalauzolta a fiatalságot. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában