Magyar madárpók a Fésű utcában

Óriási pókot fotózott szegedi olvasónk, Marton Ferencné. A védett pók nem csak nagy, csíp is: marása a lódarázs csípéséhez hasonlóan kellemetlen. Agyoncsapni viszont tilos, védett állatról van szó.

Arany T. János

Halálra rémült kedves olvasónk végső kétségbeesésében küldte el lapunknak egy rémisztő pókról készült fotóját és rövid videóját. Elektronikus levelében azt írta, egyik reggel ezt a pókot találták a házuk falán. A társasház a Fésű utcában található. Körülbelül nyolc centiméteresnek írta le a rovart. – Kíváncsiak lennénk, hogy ez a faj vajon őshonos-e nálunk, mert mi még sosem láttunk ilyen óriás pókot. Köszönöm a segítséget, Marton Ferencné – írta nekünk olvasónk.

Pók, Szeged, Fésű utca
Nem madárpók, de majdnem. Szerelmet kereső szongáriai cselőpókot fotózott olvasónk a szegedi Fésű utcában. Fotó: Marton Ferencné

Bánhidy Zoltánhoz, a természet, az erdők és állatok szakértőjéhez, a Al­földi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium pedagógusához fordultunk az ügyben, aki azt mondta, ez egy szongáriai cselőpók, ami bizony őshonos. Csáprágóival félelmet kelthet, de nem szabad bántani, védett állat, természetvédelmi értéke ötezer forint. Az Alföld homokos, szikes vidékein él függőleges lyukakban. Magyarország legnagyobb termetű pókfaja. Kolosváry Gábor 1931-ben a Természet című folyóiratban nevezte el magyar madárpóknak. A fajjal ősszel találkozhatunk a legnagyobb eséllyel, ilyenkor, augusztus vége és október között a hímek párkeresésre indulnak. 

Hagyjuk őket megtalálni a szerelmet, ha az ember nem piszkálja, nem kell tartania tőle.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában