Helyi közélet

2024.08.31. 07:00

Királydinnye tüskéi bosszantják a bicikliseket

Többen jelezték az elmúlt hetekben Makón, hogy a Justh Gyula utcai, nagy forgalmú, gyárnegyedbe vezető kerékpárút mentén kilyukadt a biciklijük kerékgumija, mert mellette több helyen nő egy tüskés termést szóró gyomnövény. A királydinnye miatti panaszáradat a szerdai testületi ülésen is szóba került – az önkormányzat intézkedik.

Szabó Imre

A kerékpárút menti királydinnye tüskés termése tönkretetszi a kerékpárgumit. Fotó: Szabó Imre

– Tekintve, hogy egy gumibelső mibe kerül, a bosszankodáson túl komoly kiadást is jelent, ha valakinek a tüskék az útjába kerülnek – hívta fel a figyelmet a legutóbbi testületi ülésen Kovács Sándor képviselő (Fidesz-KDNP) a makói Justh Gyula utca kerékpárútja mentén foltokban burjánzó királydinnye problémájára. A terület ugyan nem Kovács választókerületéhez tartozik, de többen megkeresték őt az utóbbi hetekben ilyen panasszal. Mint mondta, volt, akinek egymás után többször is szerelőhöz kellett vinnie a biciklit. Az aszfaltszőnyeg egyébként igen forgalmas: reggel ezen keresztül jutnak el a kerekezők az összesen több ezer embernek munkát adó gyárnegyedbe, majd ugyanitt jönnek vissza.

Királydinnye
A kerékpárút menti királydinnye tüskés termése tönkretetszi a kerékpárgumit. Fotó: Szabó Imre

Királydinnye, az alattomos

A királydinnye a száraz, meleg klíma és a homokos talaj kedvelője. Makón valószínűleg a rendkívüli hőség miatt telepedett meg. Szerény küllemű, apró sárga virágai vannak, de a termése valóban tüskés – a természetben ez azt a célt szolgálja, hogy az állatok szőrébe akadva messze juthassanak magvai. Miután a kerékpárosok panaszai hozzánk is eljutottak, sőt az egyik makói facebook-oldalon is láttunk ilyet, megnéztük, mennyi nő belőlük a Justh Gyula utcában. El ugyan nem lepte a kerékpárút szélét, de foltokban több helyütt – például a Táncsics Mihály és a Honvéd utca között – találkoztunk vele.

Kiirtják az út mellől

Megtudtuk, az önkormányzat nyomban intézkedett, és az útseprőgéppel megtisztította a kerékpárutat az esetleges kiszóródott tüskéktől.

–Személyesen mértem fel, mely helyeken telepedett meg az út mentén a királydinnye – mondta a Délmagyarországnak Fekete Tibor, a Városgazdálkodás helyettes vezetője. A felmérés nyomán a hétvégén gyomirtóval fújják le ezeket a foltokat, majd néhány nap múlva, amikor kiszáradtak, kiszedik a növényeket és még egyszer letisztítják az aszfaltot. A továbbiakban pedig figyelni fogják, kinő-e valahol újra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában