2024.08.14. 09:45
Angéla álmodta meg a győztes kenyeret
Fotó: Karnok Csaba
Még egy díjat elhozott a Szent István napi Kenyérversenyről az ásotthalmi kézműves Varga Pékség. Korábban megírtuk, sós sétáló sütemény kategóriában juhtúróval töltött croissant-juk első helyezést ért el. Innovatív kenyér kategóriában Zabos mákvirág nevű biozablisztből készült kenyerük, amit Frank Angéla üzemvezető álmodott meg, harmadik helyezést ért el a pékségek nagy országos megmérettetésén. Ebben a kategóriában fontos volt, hogy valamilyen újítás jelenjen meg a termékben (alapanyag-használat, gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás), és magyar alapanyagok felhasználásával készüljön. Mielőtt Angéla felszeletelte volna a díjazott kenyeret, Varga Ferenc ügyvezető elmondta, régi vágya volt hogy egy olyan kenyeret készítsenek, amibe a teljes kiőrlésű zablisztet raknak.
– A zabnak számos jótékony hatása van, magas a rosttartalma, ezért az emésztést segíti. Találtam biozabot, amit a saját malmunkban őröltünk, így lett egy tökéletes zablisztünk, na most már csak össze kellett rakni a kenyeret, és itt jön Angéla – kezdte az ügyvezető, majd Angéla vette át a szót.
Az egészséges, de magában nem finom, zabot fel kellett dobni valamivel, ami ebben az esetben a párolt alma lett.
– Az volt a célunk, hogy újat alkossunk, de tradicionális alapanyagokból. A vadkovásszal készített kenyerünkben olyan hagyományos magyar ízek mint a mák, a méz és az alma jelennek meg tökéletesen összefonódva – magyarázta. A versenykiírás követő mintegy két hónap alatt folyamatosan sütötte a kenyeret Angéla, a fél pékség kóstolta, mire összejött a kívánt íz. Az almát mézzel párolják és kis fahéjjal dobják fel. A kenyér ettől könnyed lesz, de mégsem édes vagy kalácsszerű. Lekváros kenyérnek is kiváló, de pacalba mártogatni, vagy halászlé mellé is biztosan remek lesz, ha valaki a fehér kenyérnél izgalmasabb kenyérre vágyik.