Helyi közélet

2024.08.03. 20:15

A tűzijáték elmarad – Márki-Zay Péter idén elviseli a bánatos gyermekszemeket

Úgy látszik, Márki-Zay Péter mégis csak el tudja viselni a bánatos gyermekszemeket augusztus 20-án. Idén ugyanis nem lesz tűzijáték Hódmezővásárhelyen. A polgármester ezzel kapcsolatban az állatvédők kicsi, ám annál hangosabb csoportjára hivatkozott.

Kovács Erika

A tűzijáték az állatvédőkre tekintettel marad el – ezt Márki-Zay Péter jelentette be. Fotó: Teknős Miklós/MW

Aki átnézte a már közzé adott Szent István Napok programját, nem találja a programsorozat egyik leginkább várt rendezvényét, a tűzijátékot. Erről is szó esett a Vásárhelyi Televízió Időben című műsorában.

Márki-Zay Péter: más produkció nem visz ki ennyi embert a főtérre

– Idén nem lesz tűzijáték. Több éve már azt vezettük be, hogy az állatvédők és a tűzijátékot kedvelők között egyik évben egyik csoportnak, a másik évben pedig a másiknak kedvezünk. Azt is figyelembe kell venni, hogy jóval többen vannak, akiket érdekel a tűzijáték és szeretik. Semmilyen más produkció nem visz ki annyi embert a Kossuth térre, mint a tűzijáték. A másik oldalon egy kisebb, de annál hangosabb csoport, az állatvédők találhatók, akiknek mindig probléma a tűzijáték és kevésbé hangos, kevésbé látványos ünneplést javasolnak augusztus 20-ra. Idén nekik kedvezünk – mondta a városi televízióban Márki-Zay Péter. 

 

A vásárhelyi polgármester 2018-ban tűzijáték helyett LED és tűzzsonglőr show-t engedélyezett augusztus 20-án, ami közfelháborodást okozott, mert a hátsóbb sorokban állók nem láttak a műsorból semmit, ami után Márki-Zay Péter nyilvános bocsánatkérésre kényszerült a Facebookon. 2019-ben már volt tűzijáték, akkor azt írta a gyorshír szolgálat:„Tavaly volt egy próbálkozás, tűzijáték helyett a tűzshowt szerveztünk – az ötlet nem jött be, a visszajelzések szerint igénylik az emberek a tűzijátékot.” 

A polgármester 2022-ben még aggódott 

A covidjárvány alatt értelemszerűen a tűzijáték kérdése sem került napirendre. 2022-ben azonban igen. Akkor, július 21-én Márki-Zay Péter a következőket írta a közösségi oldalán: „A kormány csalárd ígéreteivel szemben széleskörű megszorításokkal, különadókkal, áremelésekkel, adóemeléssel teszi tönkre a családok nyaralását, elveszi a gyerekektől minden örömüket, erre a város még az ingyenes szórakozásukat, sokuknak az év egyik legnagyobb (ingyenes) élményét is el akarná venni tőlük, éppen a legszegényebbeket fosztva meg attól, amire a gazdag gyerekeknek szilveszterkor még otthon is telik – ki viselné el a bánatos gyermekszemeket augusztus 20-án?

A tűzijáték sorsa 460 szavazón múlt 2022-ben

Végül Márki-Zay Péter mégis csak elviselte a bánatos gyermekszemeket. 

A közpénzből fenntartott Hódpressben szavazólapot tettek közzé, amin megszavaztatták, legyen-e tűzijáték. A 40 ezres megyei jogú város lakói közül 509-en(!) szavaztak, 460-an nemet, 41-en igent, 9 szavazat pedig érvénytelen volt. A „mikrotöbbség” tehát eldöntötte, nem lett tűzijáték. 2023-ban azonban volt. Igaz, botrányok lengték körbe. 

Mivel a városháza tornyát akkor újították fel, onnan nem lehetett kilőni a rakétákat, ezért az Alföld Galéria udvarára telepítették a kilövő állványt, a Bethlen gimnázium udvarától néhány méterre. A tűzijáték alatt az iskola gondnokának locsolnia kellett a sportpályát a ráhulló izzó darabok és forró por miatt. 

Idén nem lesz tűzijáték és botrány sem Vásárhelyen, de bánatos gyermekszemek igen, hogy Márki-Zay Pétert még 2022-ből idézzük…

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában