Van ingyenes és olyan is, ahova egy fő több mint 8 ezer forintért tud bemenni

2024.07.07. 12:00

Strandok a vármegyében: bőséges a választék

Jövő héten extrém kánikula jön, melyet csak vízparton lehet elviselni. Összeszedtük, vármegyénkben milyen strandok közül választhatunk és azok milyen szolgáltatással várják a családokat.

Timár Kriszta

Fotó: Gémes Sándor

Vasárnaptól jövő péntekig az egész országra III. fokú hőségriasztást adtak ki. Rendkívüli hőhullámra számíthatunk, melyet csak vízparton, vízben lehet elviselni, így aki teheti, valószínűleg strandra menekül majd. Szétnéztünk tehát, hol milyen lehetőségek várják a vármegyeieket.

Az ingyenes strand is színvonalas

Kezdjük rögtön a legolcsóbb megoldással, az ingyen stranddal. Ilyen Szegeden a Laposon van, melyet mostanra tökéletes pihenőhellyé építettek ki. A homokos parton vannak röplabdapályák, egy focipálya, el van látva tusolóval, vécékkel és üzemel büfé is, amely mellett egy kivetítőt is felállítottak, hogy a foci szerelmesei se maradjanak le egyetlen meccsről sem. A napágy bérlésért napi 1500 forintot kell fizetni, akinek azonban megfelel a homok vagy a fű, ezt a költséget is megspórolhatja. Ami a vizet illeti, a minősége megfelelő, bár a Tisza által hozott hordalék sokat ront az összképen. Akinek azonban ezzel nincsen fenntartása, olcsón megúszhatja itt a hűsölést, a biztonságról pedig úszómesterek gondoskodnak.

Az ingyenes Laposon is kulturált körülmények várnak mindenkit.
Fotó: Gémes Sándor

Az élővíz varázsa

Aki élővíz érzésre vágyik, az mehet még a Szikire, ahol a nagymedence egyik oldala szintén homokos partként funkcionál és időnként apró halakkal, békákkal is találkozni benne. Itt sem kell mélyen zsebbe nyúlni egy strandolásért, hiszen a teljes árú belépő is csupán 1500 forintba kerül. A sándorfalvi Nádastó Szabadidőparkban viszont valóban teljesen természetes vízben lehet hűsölni, melynek minősége kiváló. A bányató amolyan Balaton-hangulatú: a kicsiknek pancsolórészt alakítottak ki, ahol homokozni és biztonságosan lubickolni is lehet, de a nagyobbak számára is elkerítették bójával azt a részt, ahol egy felnőttnek még leér a lába. A hatalmas terület egyik oldala homokos, a másik árnyas, fás. Ide bátran lehet hozni a gumimatracot, labdát, a hátsó részen vannak sportpályák is és lehet wakeboardozni is. A teljesárú gyermekbelépő 1350, a teljesárú felnőttbelépő 1600 forint. 

Az élővíz varázsa Sándorfalván a leghívogatóbb, ahol mini-Balatont alakítottak ki a bányatóból. Fotó: Gémes Sándor

Strandok a közelben

Ami a klasszikus strandokat illeti, Hódmezővásárhelyen a strandfürdő hatalmas, parkosított területtel, sportpályákkal és 8 medencével, illetve két csúszdával várja a családi kikapcsolódásra vágyókat. A felnőtt jegy 2900, a gyermek 1400 forintba kerül a komplexumba, mely előtt a tramtrain is megáll, így akár Szegedről is olcsón és kényelmesen elérhető. A másik kedvelt strand a mórahalmi, ahol 14 fedett és 7 szabadtéri medence, két beltéri és egy szabadtéri csúszda közül lehet válogatni. Itt a tömeggel szinte mindig számolni kell, illetve azzal is, hogy aki későn érkezik, árnyas helyet már nem talál, pedig abból itt is akad bőven. Mivel a vakáció időszaka kiemelt időszaknak számít a jegyárak tekintetében, nyáron a belépő ide felnőtteknek 4800, gyerekeknek 4100 forint. 

A fürdőkben kinti és benti élmény is vár

A fürdők kedvelőit Makón a Hagymatikum várja. Itt a gyógyászatba bevontakkal együtt összesen 21 medence található bel- és kültéren, bár az egyik csúszdás most éppen karbantartás miatt nem üzemel. A teljes árú jegy felnőtteknek 5900, gyermekeknek 4500 forint, a csúszdaparkba viszont külön kell belépőjegyet váltani 2 ezer forintért.

A vármegye legnagyobb komplexuma a szegedi Napfényfürdő Aquapolis. A 4400 m2 vízfelülettel, Európa leghosszabb, éves üzemelésű vízicsúszdájával rendelkező vízivárosban 9 beltéri és 4 kültéri csúszda található. A terület külső része parkosított, fákkal, napágyakkal és napvitorlákkal ellátott. A felnőtteknek 8300, a diákoknak 4600 forint a belépőjegy, ám van lehetőség arra is, hogy a területnek csupán egy részére, a SZUE strandjára váltsunk belépőt. Itt a napágyakért fizetni kell és árnyék is kevés akad, a 3 medence és 4 csúszda használatáért azonban jóval kedvezőbb összeget, 4000 forintot kell fizetniük a felnőtteknek, a gyerekjegy egész napra 3000 forintba kerül.

Választék tehát akad bőven, akár pénztárca, akár a körülmények alapján keresi valaki a legideálisabbat. Kisgyermekes családok számára is bármelyik alkalmas lehet, a vendéglátóknak köszönhetően pedig akár egész napos programot is bátran lehet tervezni. A legmelegebb, délutáni órákban azonban érdemes mindenképpen fedett vagy árnyékos helyre húzódni minden strandon, hiszen bár a víz hűsít, az UV-sugárzástól, mely ebben az időszakban extrém magas is lehet, az nem véd meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában