Helyi közélet

2024.07.31. 21:00

Sérült gólyát mentettek Makón

Túl van az életveszélyen az a fehér gólya, amelyet egy makói állatbarát szállított a napokban Szentestre, a Természet- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítványhoz. A madár feltehetően azért sérült meg, mert áramütés érte, ugyanis egy villanypózna mellé zuhant.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

– Engem felháborított, hogy a sérült gólyát órákon át hagyták szenvedni a tűző napon – mondta a Délmagyarországnak a madarat elszállító Igaz Árpádné.

Sérült gólya, szállításra várva.
Sérült gólya, szállításra várva. Fotó: Igaz Árpádné

Sérült madár a villanypóznánál

Mint mondta, az állat egy gyár forgalmas parkolójában feküdt súlyos sérülésekkel, és még csak árnyékba sem vitték. A magatehetetlen madár csak némi vizet kapott egy lapos tányérba. Egy helybeli ugyan telefonon megígérte, hogy érte jön, ám az illető végül nem érkezett meg. Ő, miután értesítették, azonnal kocsiba rakta, hogy elvihesse oda, ahol segíteni tudnak rajta. Elmondása szerint olyan rossz állapotban volt, hogy útközben többször is megállt, ellenőrizni, egyáltalán életben van-e még. Az utat azonban szerencsésen átvészelte és gondos kezekhez került. 

Belső vérzés, törött láb

Úgy tudja, belső vérzése volt, de ez szerencsére elmúlt, törött lábát pedig meg kellett műteni. Állapota sokáig kritikus volt, mostanra azonban megvan a reménye a teljes gyógyulásra. A fehér gólya az alapítvány közösségi oldalán közzétett közleménye szerint idei fióka, egyébként fokozottan védett madár. 

Makón egyébként szeretik a gólyákat. Nemrégiben írtuk meg, hogy Újváros városrészben a környék lakói etetni-itatni kezdtek egy fiatal, a járdára leszálló példányt. Ezt annak ellenére sem hagyták abba, hogy a lapunknak nyilatkozó szakemberek azt mondták, ezzel nem tesznek neki jót. Egyrész azért nem, mert élelmet és vizet enélkül is talál, másrészt mert így hozzászokik az ember közelségéhez, és miután Afrikába vándorol, le is lőhetik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában