Szegedi hírek

2024.07.15. 14:00

Napenergiával látják el a múzeum raktárát

Új napelemrendszert telepítettek a Móra Ferenc Múzeum Vásár utcai raktárbázisán. Ezzel gyakorlatilag az épület teljes eddigi enargiafelhasználását napenergiával váltják ki.

Suki Zoltán

– Egy 50 kilowattos napelemrendszer készült el a Móra Ferenc Múzeum szegedi raktárépületénél. Ez a rendszer kiserőműként szolgál, így nem kellett hozzá külön engedély az MVM-től – mondta Vásár utcai helyszínen Kovács Tamás. 

Lényegesen kevesebben kell fizetni az áramért, és a fűtésért is. Fotó: Török János
Lényegesen kevesebben kell fizetni az áramért, és a fűtésért is. Fotó: Török János 

Szeged alpolgármestere elmondta azt is, hogy az itt termelt áramot nem csak a raktárbázison, hanem „üzemkörön” belül a múzeum többi épületénél is fel tudják használni.

 – A raktár éves energiaköltsége 20 millió forint, amelyből a napelempark 17 millió forintot válthat ki akkor, ha a gázfűtést is lecserélik hűtő-fűtő klímákra. Nyolcat egyébként már be is szereltek, de ezt még továbbiak követik majd – mondta az alpolgármester. 

Kovács Tamás beszélt arról is, hogy tavaly az önkormányzat összesen 165 millió forint értékű napelemet telepített a Szegedi Vízmű Zrt. telephelyein. Ezekkel a tapasztalatok szerint legalább 70 százalékos megtakarítás érhető el az energiafelhasználásban. Az újabb intézményi napelemprogramban az önkormányzat saját forrásból 222 millió forint értékben telepített napelemes rendszereket 21 intézményére. 

Az első ütemben tíz intézményt fejlesztettek összesen 62 millió forint értékben. Ezek napelemrendszerei már csatlakoztak a villamosenergia-hálózatra az idei év elején. Az érintett tíz intézmény között öt óvoda és öt művelődési ház van. A fejlesztés második körében 160 millió forint értékben folytatódott a napelemes program. Ebben is öt óvoda vett részt, és két művelődési ház.

A múzeum Vásár utcai raktárbázisának új rendszere 120 darab napelem összekapcsolásával működik, és ez az egyedüli a projektben, amely a talajra került, nem az épületek tetejére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában