Márki-Zay Péter polgármesteri programjának egyik ígérte: levágják a kerékpárútra lógó ágakat

2024.06.13. 19:10

Alacsonyra került a léc: nem lesz nehéz a 115 pont többségét teljesíteni

„Ígéretek – hogy legyen mit számon kérni 5 év múlva” címmel tette közzé Márki-Zay Péter a választási programját a saját honlapján június 8-án, vagyis pontosan 1 nappal a választás előtt. Végignéztük a 115 ígéretet és igencsak elcsodálkoztunk. Azzal még a legkisebb települések polgármesterjelöltjei sem kampányoltak, mint például a 37. pont, hogy a kerékpárutakra belógó ágakat rendszeresen levágják, mert ez a legalapvetőbb településüzemeltetési feladatok egyike.

Kovács Erika

Márki-Zay Péter 115 ígérete között több olyan is van, ami jelenleg is létezik, például az ingyenes buszjáratok fenntartása. Archív Fotó: Vajda János

De mit is valósít majd meg Márki-Zay Péter, aki újabb öt évig lesz Hódmezővásárhely polgármestere? Kilenc témakör köré csoportosította Vásárhely 2029-ig tartó fejlesztését, bár a 115 pontot végigolvasva ez a szó nem igazán állja meg a helyét, mert a legtöbb ígéret csupán település-üzemeltetési kérdés, több ígéret pedig jelenleg is létezik, így nem lesz nehéz teljesíteni. Sőt, van, amit kétszer is megígért Márki-Zay Péter: a civil- és sportszervezetek támogatását.

A meglévő adósságok törlesztése, a babakötvények kifizetése, a dolgozók cafetériája is szerepel az ígéretek között, meg egy személyeskedő, sértő pont is, hogy megvédik Bán Csabától a Kossuth teret. Az átláthatóság jegyében a polgármester ígértet tett az „Ez a minimum” programhoz való csatlakozásra is, miután a város cége kétszer is megbukott a K-Monitor átláthatósági felmérésén. Ugyancsak ígéri Márki-Zay Péter az ingyenes buszjáratok fenntartását, a fecskelakások számának növelését, a bérlakások fokozatos felújítását, és azt, hogy a Dobó-, Bibó-, Janáky utcákon a felújításkor beépített tömör ajtókat üvegesre cserélik. Ezt egyébként a 2022 májusi lakossági fórum óta kérik tőle a lakók, de hiába. Tanfolyamokat, klubokat, a Szabadság térre ingyen wifit, a piaci parkolás ingyenességének fenntartását is tartalmazza a polgármesteri program. Ami szinte nevetséges, hogy a bicikliútra lógó ágak levágása is egy ígéret, ami egyébként a mindennapi településfenntartás magától értetődő feladata.

9 pontot találtunk, amely valóban fejlesztésnek számít, ezek, a teljesség igény nélkül: elektromos buszok beszerzése, napelemek telepítése az intézményekre, a geotermikus energia felhasználásának bővítése, a Kodály utca hosszabbítása, 300 munkahely teremtése, kerékpárút építése a Hősök tere és az Európa park között, illetve a Teleki utcán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában