Helyi közélet

2024.05.03. 16:57

Új rendszerben érettségiznek idén a középiskolások - galéria, videó

A hétvége még a ballagásoké és az ünneplésé, hétfőn azonban megkezdődik a legfontosabb vizsgaidőszak a középiskolások számára. Idén új rendszerben érettségiznek a diákok, a legtöbb változás a magyar dolgozatokban várható.

Timár Kriszta

Pénteken és szombaton minden iskola elballagtatta végzőseit, hétfőtől pedig kezdődik az érettségi. Fotó: Karnok Csaba

Bár a nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákat már pénteken megrendezték, a középiskolások döntő többségét érintő érettségi tárgyakból szerzett tudásukról hétfőtől kell számot adniuk a végzősöknek. Az Oktatási Hivatal statisztikái szerint idén 1161 helyszínen várhatóan több mint 112 700-an érettségiznek. Csongrád-Csanád vármegyében összesen 51 intézmény 4666 diákja áll vizsgabizottság elé, középszinten 12 532, míg emelt szinten 2 596 felelet várható. Összesen 54 tantárgyból érettségiznek majd a vármegyei fiatalok. Három olyan is lesz ezek között, amelyből csupán néhány diák vizsgázik: ketten automatikai és elektronikai, négyen belügyi rendészeti, ketten honvédelmi érettségit tesznek vármegyénkben. A nyelvek tekintetében pedig 1-1 fő emelt szinten japán és orosz nyelvből is vizsgázik majd.

Az érettségi minden évben komoly kihívást jelent a fiataloknak, idén azonban különösen, hiszen ez az első év, amikor az új, 2020-as Nemzeti Alaptanterv szerint vizsgáznak. Ez pedig elsősorban a magyar nyelv és irodalom érettségit érinti, az ugyanis a korábbi évekhez képest teljesen átalakult. Nincsenek tehát előző éves tapasztalatok, amire építeni lehetne és próba feladatsorból sem tettek közzé túl sokat. A hétfőn reggel 9 órakor kezdődő vizsga tehát különösen izgalmas lesz.

A változtatások lényege, hogy az érettségi első feladatrészéből kikerült a gyakorlati szövegalkotás, a helyette egy irodalmi műveltségi tesztet kell kitölteni emelt- és középszinten egyaránt. Bekerültek a nyelvtani szabályok és összefüggések is a számonkérhető tananyagba, így itt ezekre is rákérdezhetnek. A második részben pedig az idei évtől kezdve két szövegalkotás közül lehet választani: műelemzést vagy egy általános témakifejtő esszét írhatnak a diákok. Mindezek mellett a pontozásban is voltak változások. Míg eddig a jó helyesírásért és írásképért plusz 8 és plusz 2 pontot lehetett kapni, az idei érettségi vizsgákban már pontlevonás jár majd az ilyen típusú hibákért.

Magyarból hétfőn középszinten 73 472, emelt szinten pedig 2066 tanuló ad számot tudásáról országos szinten. Kedden matematikából középszinten 69 047-en, emelt szinten 6616-an érettségiznek. Ez a vizsga is változik: középszintről több téma is kikerült – például a trigonometrikus függvények, az exponenciális egyenletek vagy a logaritmikus egyenletek megoldása. Ugyanakkor a megtakarítás, hitelfelvétel, befektetés, kockázati tényezők témaköre, mely eddig emelt szinten fordult elő, idén már középszinten is előkerülhet

Május 8-án történelemből középszinten 68 802, emelt szinten 7679 diák vizsgázik. Ezt követik az  idegen nyelvek: május 9-én angol, május 10-én német nyelvből rendeznek vizsgákat. Az emelt szintű szóbeliket június 5. és 12., míg a középszintűeket június 17. és július 3. között tartják. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában