Szegedi hírek

2024.05.14. 12:51

Katonák és kadétok együtt tisztelegtek a hősök előtt - Galéria

Idén másodjára rendezett hadisírgondozó karbantartási napot a szegedi 12. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda kedden, a közelgő Magyar Hősök Napja alkalmából. Ezúttal a Belvárosi temetőben az első és második világháborús emlékművek környékét szépítették meg.

Koós Kata

Koszorúkat helyeztek el az első és második világháborús emlékhelyeken. Fotó: Gémes Sándor

A munkálatokban közreműködött a hódmezővásárhelyi Kratochvill Károly Honvéd Középiskola és Kollégium 18 kadétja is. Az emlékművek és azok környékének rendbetétele után a szervező honvédek, a kadétok, a Magyar Tartalékosok Szövetségének képviseletében a vármegyei elnök, Vajda Zoltán tartalékos szakaszvezető, az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalj három katonája, valamint a Szegedi Bajtársi Klub képviselői koszorúkat helyeztek el az emlékhelyeken. 

A szegedi karbantartási nap és tiszteletadás főszervezője, Borbás Sándor főhadnagy elmondta, hogy a Magyar Hősök Emlékünnepén a magyar katonák és civilek emléke előtt tisztelegnek, akik az életüket áldozták Magyarországért. 

Az elesett, magyar hősök emlékezetét először az első világháború idején, 1917-ben iktatták törvénybe. Abban az időben állt fel a hősök emlékét megörökítő országos bizottság, amelynek feladata a települések emlékműállítási programjának lebonyolítása volt. Az egyik legismertebb alkotás az összes elesett, első világháborús katonákra emlékeztető Hősök emlékköve, amelyet 1929-ben avattak fel a budapesti Hősök terén

 – részletezte. Emlékeztetett, hogy a hősök előtti tiszteletadást 1945-től a kommunista időszakban nem tartották meg, 1951-ben az emlékkövet is eltávolították a Hősök teréről. Helyén 1956. április 4-én avatták fel a mai emlékkövet. A rendszerváltás után ismét lehetett ünnepelni az elesett magyar katonákat.

Kispál Jenő nyugalmazott őrnagy hangsúlyozta, a jövő generációinak kötelessége megőrizni és éltetni a hősök emlékét, akik a legdrágább kincsüket, életüket adták a hazáért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában