Szegedi hírek

2024.05.30. 15:16

Elkezdték a Dóm tér beépítését – Galéria

Hétfő óta gőzerővel építik a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri színpadát és gigantikus nézőterét. Barnák László főigazgató úgy fogalmazott, az idei nyár a sorsforító történetekről és a nagy találkozásokról szól majd. Az évad június 24-én az Ajándékkocerttel indul, majd Péter Bence ad koncertet, őt követi az Ezeregy éjszaka, majd a Rebecca musical, végül pedig az István, a király rockopera.

Koós Kata

A csütörtöki sajtóbejáráson a színpad fémszerkezete, a tornyok és a nézőtér egy része is állt már, a forgószínpadot építették éppen. Fotó: Karnok Csaba

A Szegedi Szabadtéri Játékok nagyszínpadának fémszerkezete és a technikai tornyok, valamint a négyezer fős nézőtér egy része is állt már csütörtökön, amikor Barnák László főigazgató és Várkonyi Miklós műszaki vezető sajtóbejárást tartott a helyszínen. 

A főigazgató elmondta, hogy tavaly több mint 62 ezer látogatója volt a Szabadtéri Játékoknak, idén pedig a több program miatt jóval több nézőre számítanak határon innen és túlról. 37 estén húszféle produkciót, koncerteket és előadásokat kínálnak, és már most több mint 68 ezren vásároltak jegyet valamelyik estére.

Számomra a Szegedi Szabadtéri Játékok a sorsfordító történetek és a nagy találkozások színtere

 – közölte a főigazgató, majd azzal folytatta, hogy a Rebecca és az Ezeregy éjszaka musicalek, valamint az István, a király rockopera is sorsfordító, nagy és erőteljes történetek. Másrészt pedig a fesztiválon nem csak a nézők és az előadók találkoznak, de a nyár folyamán több száz alkotóművész, színészek, rendezők, koreográfusok, táncosok, énekese és zenészek fordulnak meg a Dóm téren. 

Barnák László kiemelte a magyar szerzők hangsúlyos jelenlétét az ország legrégebbi és legnagyobb színházi fesztiváljának programjában. 

Kortárs ősbemutató volt tavaly az Ezeregy éjszaka, az idei, István, a király rockopera negyven év után tér vissza a Dóm térre egy új feldolgozásban. Novák Péter rendezésében, akinek nem ismeretlen a tér, ahogyan Béres Attilának, a Rebecca rendezőjének vagy éppen Juronics Tamás rendező-koreográfusnak sem, aki az Ezeregy éjszaka musicalt álmodta színpadra. Sylvester Lévay is magyar származású szerző, ahogyan Péter Bence zeneszerző, zongoraművész is

 – részletezte. 

Péter Bence a Szegedi Szimfonikus Zenekarral lép fel nem sokkal a Dóm téri programot június 24-én megnyitó, közönségkedvenc Ajándékkoncert után, június 28-án. A főigazgató elmondta, hamarosan nyilvánosságra hozzák az operaénekesek nevét, akik a Ajándékkoncerten Puccini műveit éneklik majd.

A főigazgató arra is kitért, hogy a színház a fesztivál idei programját állami forrás felhasználása nélkül – saját bevételeiből és az önkormányzat támogatásából – valósítják meg. Noha megjelentek már többlettámogatási pályázatok az idei évre, azok megvalósítási időszaka szeptember 1-jén indul.

Várkonyi Miklós, a Szegedi Szabadtéri Játékok műszaki igazgatója elmondta, hogy idén kicsit szorosabb az építési munkák tempója, ugyanis egy héttel rövidebb idő áll rendelkezésükre, de nagyon jól áll az építkezés. A színpadi járólapokat is kicserélték, továbbá örömmel jelentette be, hogy sikerült kivitelezőt találni az 1994-ben épült nézőtér székeinek felújítására, így ebben az évadban száz vadiúj szék várja majd a közönséget.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában