Napszínes

2024.03.17. 21:30

Seregélyektől hangos a Maros-part

Szabó Imre

A hímek násztánccal és a fészek díszítésével is próbálják felhívni magukra a tojók figyelmét. Fotó: Balla Tihamér

Már javában dalolnak, udvarolnak a seregélyek a Maros-árterében – számolt be honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park. A faj hímjei azért különlegesek, mert képesek szinte bármilyen más madár hangját utánozni. 

Fotó: Balla Tihamér

A seregélyek alapvetően rövidtávú vonulók, de az utóbbi időben tapasztalható enyhébb telek miatt már egyre nagyobb számban áttelelnek hazánkban. A nemzeti park makói tájegységében is több száz példány maradt, február végén pedig az itteni csapatokhoz csatlakoztak délebbről érkező társaik, így az egyedszám több ezerre emelkedett. Jó részük valószínűleg továbbmegy, de a Maros-menti erdőkben, ahol alkalmas fészkelőhelyet találnak, már látványos nászviselkedésük is megfigyelhető. 

Fotó: Balla Tihamér

A hímek főleg a reggeli órákban hangosan hallatják hangjukat egy kiválasztott, fészkelésre alkalmas odú közelében, énekükkel próbálják odacsalni a tojókat. A seregély egyike azon kevés madárfajnak, amely képes utánozni más madarak énekét, illetve a külvilágból érkező egyéb hangokat, akár az emberi beszédet is. Szeretik utánozni a sárgarigó hangját, így igencsak meglepődhetünk, ha már most sárgarigót hallunk, amely pedig csak májusban tér vissza telelőhelyéről. Ilyenkor persze csak az őt utánzó seregély énekel.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában